Fico: Neúčast na moskevských oslavách by byla obrovskou chybou

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Slovenský premiér Robert Fico by považoval za obrovskou chybu, pokud by se nezúčastnil v Moskvě oslav výročí konce druhé světové války. Mnoha západních státníků se rozhodlo sobotní vzpomínkovou akci v ruské metropoli bojkotovat na protest proti podílu Ruska na krizi na Ukrajině. Oslav v Moskvě se zúčastní také český prezident Miloš Zeman, s nímž má Fico v Moskvě naplánovanou schůzku a oba politici společně položí věnce k památníku neznámého vojáka.

„Pokud bych nejel na oslavy, popřel bych historický fakt, že největší podíl na konci druhé světové a pádu fašismu měla Rudá armáda. Nechci směšovat historická fakta s tím, co se děje dnes,“ uvedl Fico. Dodal, že na vojenské přehlídce v Moskvě budou členské země EU po vzájemné dohodě zastoupeny svými velvyslanci.

„Cítil bych se velmi zahanbeně, pokud bychom podlehli tlaku jen proto, že se historie znovu politizuje a účelově zneužívá. Připadá mi zvláštní a nedůstojné, že se z tématu oslav 70. výročí konce druhé světové války stalo politické téma,“ řekl Fico k výzvám, aby politici oslavy v Moskvě bojkotovali.

Fico uvedl, že s českým prezidentem bude během moskevské schůzky hovořit i o nadcházející společné schůzce české a slovenské vlády.

Další cesta do Ruska

V Moskvě se Fico zúčastní také recepce u příležitosti oslav konce války. Z vyjádření slovenského premiéra vyplynulo, že bilaterální schůzky s ruskými politiky v sobotu na programu nemá. Fico ale uvedl, že připravuje pracovní cestu do Ruska, během které očekává podpis různých dohod a jednání i o spolupráci s Ruskem v oblasti atomové energie.

Kromě oslav konce války v Moskvě má Fico na programu účast na podobných akcích ve vlasti i v Polsku. Slovenský prezident Kiska dříve oznámil, že on do Ruska na zmiňovanou vzpomínkovou akci nepojede. Kiska na rozdíl od Fica obhajoval sankce, které na Rusko uvalila EU v reakci na krizi na Ukrajině.