Fico pošilhává po ostatních. Bojí se vládnout sám?

Robert Fico (Smer - SD) a Ján Figeľ (KDH)

Robert Fico (Smer - SD) a Ján Figeľ (KDH) Zdroj: CTK

Drtivé volební vítězství způsobilo předsedovi sociální demokracie Robertu Ficovi možná víc starostí než radosti. Zdá se, že nechce za žádnou cenu vládnout sám. Kromě toho, že oslovil lídry poražených středopravých stran, hovoří o zapojení sociálních partnerů do tvorby programového prohlášení a nestranících na ministerských postech. Fico poznamenal, že nejde o strach, ale respekt.

„Když Fico přebíral svoji první vládu, byla tady prosperita. Měl z čeho rozdávat, mohl uplatňovat své sociální cítění. V současnosti je krize, vysoká nezaměstnanost. Chybějí zdroje, bude muset šetřit a Evropská unie vymáhá přísná pravidla. Fico je v prekérní situaci. Protože s ním nikdo nechce jít do holportu, padá celá zátěž na něj,“ řekl E15 politolog Miroslav Kusý.

Fico se chce ve čtvrtek u kulatého stolu sejít s lídry dalších stran, které překročily pětiprocentní hranici. Zatím se ale nezdá, že by někoho z nich dokázal zlákat k užší spolupráci. „My pozvání přijmeme, ale tak jako od samého začátku vylučujeme koalici se Smerem,“ řekl šéf Svobody a Solidarity Richard Sulík. V podobném duchu se vyjádřil za Obyčejné lidi a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

Lídr Smeru-SD těsně po volbách zmínil možnost, že osloví zaměstnavatele, zaměstnance, sdružení měst a obcí, církev a další partnery s nabídkou, aby se podíleli na tvorbě programového prohlášení jeho vlády. Hovoří také o tom, že do vlády přizve lidi, kteří nejsou přímo ve strukturách strany a nemají poslanecký mandát. “Bude to zřejmě muset udělat, protože ve své politické straně nemá dostatek lidí,“ myslí si Kusý.

Výsledky slovenských volebVýsledky slovenských voleb | e15

„Ohledně personálních nominací v budoucím kabinetu mám představu tak na 70 procent,“ řekl Fico v rozhovoru pro Hospodárské noviny. Žádná jména ale zatím neprozradil, naopak požádal veřejnost o trpělivost. „Uvědomte si, že výběr lidí bude velmi důležitý, protože budeme nést plnou zodpovědnost. Už nebudu moci říct, že tento člověk není můj ministr,“ podotkl.

Představitelé dalších stran zase uvedli, že je zatím předčasné mluvit o tom, jak si mezi sebou rozdělí posty místopředsedů Národní rady a šéfů některých parlamentních výborů, které jim zřejmě připadnou.