Fico: Slovensko v žalobě proti kvótám zpochybní systém hlasování

Ilustrační foto migrantů

Ilustrační foto migrantů Zdroj: ctk/ap

Slovensko plánuje v připravované žalobě proti rozhodnutí o rozmístění uprchlíků v EU na základě povinných kvót zpochybnit pravomoc členských států unie přijmout takové rozhodnutí na základě většinového hlasování. "Máme pochybnosti, zda většinové rozhodnutí bylo vůbec možné o tomto tématu. Budeme zpochybňovat právo ministrů vnitra rozhodnout o přerozdělení konkrétních lidí na území konkrétního státu," řekl Fico v rámci přednášky studentům Panevropské vysoké školy.

Dodal, že Bratislava má lhůtu na podání příslušné žaloby do 18. prosince. O přerozdělení 120 tisíc uprchlíků rozhodli ministři vnitra států EU jasnou většinou hlasů v září. Proti se při hlasování postavily kromě Slovenska také Česko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo. Pouze Bratislava vzápětí oznámila, že se tomuto rozhodnutí nepodřídí a že ho napadne u unijního soudu.

Slovenský premiér již dříve navrhoval, aby opatření na řešení migrační krize nepřijímali ministři vnitra, ale státníci EU na summitu. Zatímco ke schválení návrhu ministry členských států unie stačí při hlasování takzvaná kvalifikovaná většina, na summitu by muselo dojít k jednomyslnému rozhodnutí.

Fico uvedl, že většina uprchlíků míří do EU pouze z ekonomických důvodů a že EU nedokáže povinné kvóty naplnit v praxi. Řekl, že dosud se podařilo v rámci EU přemístit jen kolem 120 migrantů. „Když lucemburský soud bude rozhodovat v nějakém časovém horizontu, do té doby 120 tisíc (přemístěných) migrantů nepochybně naplněných nebude. Ti lidé nemají zájem,“ řekl Fico. Levicová slovenská vláda plánuje v rámci dobrovolného příspěvku na zvládnutí uprchlické krize v EU přijmout pouze dvě stovky syrských migrantů. Tento počet je výrazně nižší, že by na zemi připadlo v rámci povinných kvót.