Fico: Útoky v Paříži potvrdily rizika spojená s migrační vlnou

Slovenský premiér Robert Fico na summitu EU ve Valettě

Slovenský premiér Robert Fico na summitu EU ve Valettě Zdroj: ctk/ap

Útoky atentátníků v Paříži potvrdily bezpečnostní rizika, která souvisí se stávající migrační krizí v EU. Prohlásil to slovenský premiér Robert Fico, podle kterého mezi útočníky ve francouzské metropoli byli i migranti. Případná odplata v podobě vojenského útoku na pozice hnutí Islámský stát, který se přihlásil k útokům v Paříži, by prý mohla vyvolat další vlnu teroristických akcí v Evropě.

„Minimálně ve dvou případech z osmi atentátníků jde o migranty. Naplňuje se nejhorší scénář, a to je scénář obrovských bezpečnostních rizik, které jsou spojeny s migrační vlnou,“ řekl Fico televizi Markíza.

Slovensko při řešení migrační krize v EU odmítlo povinné přerozdělování uprchlíků v EU na základě kvót, které prosadila většina členských států evropské osmadvacítky. Rozhodnutí o rozmísťování uprchlíků v EU se Bratislava nehodlá podřídit a plánuje ho napadnout u unijního soudu. „Respektuji, že existuje migrační krize. Před právy migrantů, před potřebou postarat se o ně, na prvním místě musí být občan Slovenské republiky a bezpečnost této země,“ řekl Fico.

Naplňuje se nejhorší scénář, a to je scénář obrovských bezpečnostních rizik, které jsou spojeny s migrační vlnou

Slovenský premiér také uvedl, že francouzská tajná služba požádala všechny evropské státy o pomoc při identifikaci dalších pachatelů. „Znamená to, že tito lidé nebyli registrováni ve Francii a je vysoká pravděpodobnost, že mezi nimi budou i další migranti,“ řekl.

Slovensko po útocích ve Francii zvýšilo bezpečnostní opatření, byť podle úřadů teroristické útoky zemi nehrozí. Podle ministra vnitra Roberta Kaliňáka slovenská policie zdvojnásobila počty hlídek, které se zaměřily na místa s větším pohybem lidí, jako například autobusová a železniční nádraží, obchodní centra či kulturní a sportovní akce.