Ficova vláda: Podáme žalobu na rozhodnutí o uprchlických kvótách

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Slovensko podá u soudu Evropské unie žalobu proti rozhodnutí přerozdělit uprchlíky v členských zemích osmadvacítky na základě kvót. Na výjezdním zasedání v Nitře se na tom podle premiéra Roberta Fica shodla slovenská vláda.

„Nesouhlasíme s povinnými kvótami a tento názor jsme dnes zformalizovali,“ uvedl Fico s tím, že vláda pro podání žaloby nepotřebuje souhlas parlamentu. Samotný obsah žaloby ale prý nebyl předmětem jednání. Konkrétní podobu by měli do dvou měsíců připravit odborníci ministerstev vnitra a financí.

O tom, jaké má žaloba vyhlídky na úspěch, Fico odmítl spekulovat. Neobává se ale, že by systém kvót mohl fungovat proti vůli Bratislavy. Prakticky podle něj totiž není vynutitelný.

Nesouhlasíme s povinnými kvótami a tento názor jsme nyní zformalizovali

Ministři vnitra států Evropské unie minulý týden v Bruselu většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení 120.000 uprchlíků. Proti byly kromě Slovenska také Česko, Maďarsko a Rumunsko, zatímco Finsko se zdrželo. Premiér Fico už následující den oznámil, že Bratislava proti rozhodnutí podá žalobu.

Česko s kvótami sice nadále nesouhlasí, podle premiéra Bohuslava Sobotky se proti nim ale nebude bránit soudně. Praha by si prý takovým krokem výrazně ztížila vyjednávací pozici při dalších debatách o řešení migrační krize.

Právní kroky proti kvótám už vyloučilo také Rumunsko. Maďarsko zatím uvedlo pouze to, že o žalobě k soudu EU bude uvažovat.

Slovensko by mělo na základě rozhodnutí ministrů vnitra EU přijmout 802 uprchlíků, z toho 612 z Řecka a 190 z Itálie.