Ficovi vyšel první krok, v čele sněmovny usedne šéf nacionalistů

Šef Slovenské národní strany Andrej Danko

Šef Slovenské národní strany Andrej Danko Zdroj: CTK

Nová slovenská vládní koalice pod vedením sociálních demokratů (Směr-SD) současného premiéra Roberta Fica obstála v prvním klíčovém hlasování sněmovny. V tajné volbě na dnešní ustavující schůzi Národní rady po nedávných parlamentních volbách byl jejím novým předsedou zvolen šéf koaliční Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko. Volbě předcházelo složení slibu zvolených poslanců.

Danka coby jediného kandidáta na předsedu sněmovny při hlasování podpořilo 112 ze 146 přítomných poslanců, získal tak i hlasy opozice. Koalice Směru-SD, SNS a stran Most-Híd a Síť již před první povolební schůzí sněmovny přišla o čtyři poslance.

Tři zvolení zákonodárci nejmenší parlamentní strany Síť a jeden poslanec za Most-Híd vystoupili z mateřských stran na znak nesouhlasu s povolební spolupráci se Směrem-SD. I bez těchto čtyř poslanců má koalice ve 150členné sněmovně 81 hlasů, tedy potřebnou většinu ke schválení programového prohlášení vlády i k prosazení běžných zákonů.

Žluté hvězdy

Ustavující schůze začala dopoledne skládáním slibu poslanců, křesla ve sněmovně si ve volbách 5. března podělilo až osm stran a hnutí. Při tradičním složení poslaneckého slibu si dva opoziční poslanci Ondrej Dostál a Viera Dubačová na oděv připnuli žlutou hvězdu.

Tímto způsobem symbolicky vyjádřili nesouhlas s krajně pravicovou stranou Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko, která získala 14 křesel ve sněmovně a která se netají sympatiemi k válečnému slovenskému státu. Právě za tehdejší Slovenské republiky, která byla pod silným vlivem nacistického Německa, museli Židé nosit hvězdu žluté barvy.

Po ustavující schůzi Národní rady by měl dosluhující jednobarevný kabinet Směru-SD podat v souladu s ústavou demisi. Tento krok prezidentovi Andreji Kiskovi následně umožní jmenovat novou koaliční vládu, ve které bude mít nejsilnější zastoupení Směr-SD.