FIFA povede Infantino, chce světovému fotbalu vrátit věrohodnost

Nový šéf FIFA Giovanni Infantino

Nový šéf FIFA Giovanni Infantino Zdroj: CTK

Světová fotbalová asociace FIFA má nového prezidenta. Opět je jím Švýcar. Na pátečním kongresu ve Švýcarsku byl dosavadní generální sekretář organizace UEFA Gianni Infantino zvolen ve druhém kole nadpoloviční většinou hlasů. Hlasovalo pro něj 115 z 207 přítomných delegátů. Ve funkci nahradil Seppa Blattera, který loni odstoupil poté, co vyšlo najevo jeho napojení na korupci uvnitř fotbalové organizace.

Infantino po svém zvolení neslíbil žádnou revoluci, ale čistou a transparentní organizaci. Jeho cílem je, aby veřejnost i sponzoři měli opět ve FIFA důvěru, která byla po korupčním skandálu narušena. Jak uvedla FIFA v oficiálním prohlášení ještě před samotnou volbou, poprvé po 20 letech zakončí organizace roční hospodářství ve ztrátě, která bude činit asi 108 milionů dolarů.

Oficiální čísla za rok 2015 organizace zveřejní v březnu. FIFA také přiznala, že se jí právě kvůli ztrátě důvěry nedaří najít nové partnery.

Nová éra

To vše chce ale změnit nový prezident. „Jsem přesvědčen, že začíná nová éra FIFA,“ uvedl Infantino po svém zvolení. „Budu jednat s našimi obchodními partnery a věřím, že znovu získají ve FIFA důvěru. Jsem si jistý, že se naše zdroje budou zvyšovat a nemusíme se obávat budoucnosti,“ dodal Infantino.

Jedním z prvních cílů nového prezidenta je rozšířit počet účastníků mistrovství světa ze současných 32 týmů na 40. „Chci vidět, jak fotbal roste po celém světě. A chci, aby FIFA byla tou organizací, která rozvoj a vývoj fotbalu umožňuje a podporuje,“ uvedl Infantino, který se jako člen UEFA podílel například na vytvoření pravidla finančního fair play, jež klubům zabraňuje utratit více peněz, než vydělají.