Finsko se dohodlo s Ruskem, uzavřou hranice pro imigranty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Finsko podepsalo s Ruskem dohodu, která má zabránit migrantům, aby překračovali severní hranici těchto zemí, a zároveň jim zavřít arktickou cestu do schengenské zóny volného pohybu.

„Jen občané Finska, Ruska a Běloruska… budou smět překračovat hranici na přechodech Salla a Raja-Jooseppi na severu Finska,“ uvádí se v prohlášení kabinetu premiéra Juhy Sipiläa. „Cílem tohoto omezení je boj proti ilegální migraci,“ dodala vláda.

Finsko tuto zprávu zveřejnilo den poté, co prezident Sauli Niinistö jednal v Moskvě se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Dohoda, která má platit šest měsíců, vstoupí v platnost až po jejím odpovídajícím potvrzení orgány obou zemí.

Přes oba zmíněné finsko-ruské přechody přišlo v uplynulých čtyřech měsících do schengenského prostoru více než 1700 žadatelů o azyl. Převážně jde o Afghánce a Syřany. Finsko, které má 5,4 milionu obyvatel, loni přijalo 32 tisíc žadatelů o azyl.

Norsko už migranty odmítá

Začátkem roku přišli do finského Laponska migranti, kterým předtím Norsko nepovolilo vstup na své území z Ruska.

V roce 2015 si obtížnou arktickou cestu přes Norsko do západní Evropy zvolilo 5500 lidí. V prosinci ale Oslo zakázalo pouštět do země migranty, kteří předtím legálně žili v Rusku nebo přes tuto zemi cestovali, a začalo tyto osoby posílat zpět. Po kritice ze strany nevládních organizací a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky norská vláda od konce ledna od tohoto postupu upustila.