Firemní akvizice poprvé od krize překročily tři biliony dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Letošní hodnota firemních fúzí a akvizic přesáhla poprvé od posledního předkrizového roku 2007 hranici tří bilionů dolarů (67 bilionů Kč). Proti loňsku to znamená nárůst o téměř polovinu. Celková hodnota globálních mezifiremních transakcí vzrostla k 20. listopadu meziročně o 48 procent na 3,06 bilionu dolarů. Letošní objem transakcí zvyšují zejména obří akvizice ve farmacii a energetice.

Tento týden se farmaceutická skupina Actavis dohodla na převzetí amerického výrobce botoxu Allergan za 66,4 miliardy dolarů. Hodnota transakcí v sektoru zdravotnictví se tím proti loňsku zvýšila více než dvojnásobně na 364 miliard dolarů.

Objem transakcí v energetickém sektoru letos zatím vzrostl o 68 procent na 516 miliard dolarů. Přispěl k tomu tento týden americký poskytovatel služeb pro těžařské firmy Halliburton, který se dohodl na převzetí menšího konkurenta Baker Hughes za 38,5 miliardy dolarů.

Pozici jedničky na poli poradenství při fůzích a akvizicích si zachovala banka Goldman Sachs, která letos figurovala jako poradce u transakcí v hodnotě 877 miliard dolarů. Následuje JPMorgan Chase & Co s objem transakcí 651 miliard dolarů a Citigroup s 633 miliardy USD. Při jedné transakci obvykle radí více bank.

Trh fúzí a akvizic byl po globální finanční krizi v útlumu. Letos aktivity na tomto poli podporuje silný růst akciových trhů a rostoucí důvěra firem v hospodářský vývoj.