Firmu slovenského prezidenta Kisky prověřuje daňový úřad

Kandidát na slovenského prezidenta Andrej Kiska přichází v noci na 16. března na tiskovou konferenci ve své volební centrále v Bratislavě po prvním kole prezidentských voleb.

Kandidát na slovenského prezidenta Andrej Kiska přichází v noci na 16. března na tiskovou konferenci ve své volební centrále v Bratislavě po prvním kole prezidentských voleb. Zdroj: ctk

Kandidát na slovenského prezidenta Andrej Kiska
Andrej Kiska u voleb
Prezidentský kandidát Andrej Kiska se setkal 10. března v Bratislavě s občany. Kiska se dlouhodobě v průzkumech preferencí umísťuje na druhé příčce za Robertem Ficem.
Andrej Kiska
Slovenský prezident Andrej Kiska.
8
Fotogalerie

Firmu KTAG slovenského prezidenta Andreje Kisky a jeho bratra znovu prověřují daňoví kontroloři. Tentokrát se zaměřili na účetnictví za rok 2013. Prešovský vyšetřovatel také oznámil prezidentovi, že se má dostavit k výpovědi v souvislosti se zahájením nového policejního případu. Kiska o tom informoval v rozhovoru se serverem trend.sk.

Prezident řekl, že jeho jméno mělo být zneužité k přilákání peněz. Podle něj je to absolutní výmysl. Víc podrobností zatím neuvedl, protože vyšetřování ještě neskončilo. Doplnil pouze, že vzhledem k tomu, že vyšetřování začalo nyní, půjde zřejmě o nedávný podvod.

Kiska dodal, že podle něj není náhoda, že se v poslední době množí obvinění související s jeho osobou. Může to podle něj souviset s blížícím se termínem prezidentských voleb, které se mají konat za půldruhého roku, ale i s tím, že se některé politické subjekty snaží překrýt své kauzy. Tyto kroky ho však podle jeho slov neodradí od působení ve veřejném životě.

Daňový úřad po kontrole KTAG v loňském roce doměřil společnosti daň z přidané hodnoty a firemní daň a podal na společnost trestní oznámení pro podezření z krácení daní.

Policie ale po dvou měsících vyšetřování ukončila, protože trestnost činu zanikla. Slovenský trestní zákoník umožňuje u některých daňových deliktů dodatečně zaplatit daň i během policejního vyšetřování, aniž by viníkovi hrozilo stíhání, což KTAG učinila.