Fitch Německu potvrdila nejvyšší rating

Frankfurtská obchodní čtvrť přezdívaná "Meinhattan"

Frankfurtská obchodní čtvrť přezdívaná "Meinhattan"

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes potvrdila Německu nejvyšší úvěrovou známku na stupni AAA se stabilním výhledem. Upozornila však, že největší evropské ekonomice hrozí rizika v důsledku dluhové krize eurozóny.

K zajištění stability německé ekonomiky je nutné vyřešit dluhovou krizi v menších zemích eurozóny, uvedla Fitch. „Rizika dopadů dluhové krize na Německo zůstávají vysoká,“ konstatovala ve sdělení agentury její analytička Maria Malasová Mrouehová. Poukázala na orientaci německé ekonomiky na export, vysoké německé příspěvky k záchraně Řecka a dalších zadlužených zemí a angažovanost německých bank v těchto ekonomikách.

Fitch při hodnocení ratingu reflektovalaloňské silné oživení německé ekonomiky z globální krize. Upozornila ale i na výrazné zpomalení v letošním roce a další předpokládaný útlum v roce 2012.

Konkurenční agentura Standard & Poor's dnes snížila rating Itálie o jeden stupeň na známku A. Za hlavní důvod označila horší výhled ekonomiky a nejistotu na politické scéně. Letos v létě eskalovala dluhová krize v eurozóně a otřesy na trzích kvůli obavám z šíření krize z okrajových ekonomik eurozóny do Itálie a Španělska.