Ford kvůli elektromobilům propustí přes 500 zaměstnanců. Amerika se loučila s Albrightovou

Americké automobilka Ford se v letošním prvním čtvrtletí propadla do ztráty přes tři miliardy dolarů. Kvůli přechodu na elektromobilitu propustí přes pět stovek pracovníků.

Americké automobilka Ford se v letošním prvním čtvrtletí propadla do ztráty přes tři miliardy dolarů. Kvůli přechodu na elektromobilitu propustí přes pět stovek pracovníků. Zdroj: E15 koláž

Evropská komise zahájila řízení s Maďarskem kvůli porušování principů právního státu. Země tak může přijít o dotace z evropského rozpočtu. Na snímku předseda maďarské vlády Viktor Orbán.
Americký prezident Joe Biden na pohřbu české rodačky a bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové
Na pohřeb Madeleine Albrightové dorazil také bývalý prezident USA Bill Clinton v jehož administrativě česká rodačka zastávala post ministryně zahraničí.
Pohřeb Madeleine Albrightové ve Washingtonu
Madeleine Albrightová se mimo jiné zasloužila o vstup České republiky do NATO. Zemřela 23. března 2022 ve věku 84 let.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Brusel zahájil řízení s Maďarskem kvůli právnímu státu

Evropská komise (EK) ve středu oficiálně zahájila řízení s Maďarskem, v jehož rámci může zemi odebrat část dotací z rozpočtu Evropské unie kvůli porušování principů právního státu. Oznámila to místopředsedkyně EK Věra Jourová. Unijní exekutiva podle ní v Maďarsku zjistila prohřešky, které mohou ohrozit řádné rozdělování společných peněz. Komise tak poprvé sáhla k využití nového mechanismu chránícího unijní rozpočet před korupcí, střety zájmů nebo před podvody. Maďarská vláda se k zahájení řízení vyjádří během dneška. Kabinet premiéra Viktora Orbána je dlouhodobě obviňován, že porušuje nezávislost médií a akademických institucí či práva sexuálních menšin.  

Joe Biden ocenil zásluhy české rodačky Albrightové

Spojené státy se včera rozloučily se svou bývalou ministryní zahraničí a pražskou rodačkou Madeleine Albrightovou, která zemřela na konci března. „Jméno Albrightové je stále synonymem Ameriky jako síly pro dobro ve světě,“ řekl na jejím pohřbu prezident Spojených států Joe Biden a připomněl také slova, která Albrightová pronesla na pohřbu českého prezidenta Václava Havla v roce 2011: „Vrhal světlo na ta nejtemnější místa a neustále nám připomínal závazky, které máme jeden vůči druhému.“ „Tato slova platí i pro Madeleine,“ dodal Biden. Piety ve Washingtonu se zúčastnila i česká delegace v čele s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).  

Z trhů a burz 

Evropské akcie zdražily, americké se na směru neshodly

Burzy ve Spojených státech uzavřely středeční obchodování smíšeně. Index Dow Jones se zvýšil o 0,19 procenta. Širší S&P 500 zpevnil o 0,21 procenta. Nasdaq Composite však o 0,01 procenta mírně poklesl. Výrazně oslabily nejsledovanější kryptoměny. Snížila se také cena zlata. Naproti tomu trhy v západní Evropě včera posilovaly. Panevropský index STOXX Europe 600 si připsal 0,73 procenta. Německý DAX stoupl o 0,27 procenta. Britský FTSE 100 vzrostl o 0,53 procenta. Francouzský CAC 40 dosáhl zisku 0,48 procenta a nizozemský AEX posílil o 0,11 procenta.  

Ford skončil za první kvartál ve ztrátě, reorganizuje výrobu  

Americká automobilka Ford oznámila, že propustí ze svých továren ve Spojených státech 350 zaměstnanců a 230 agenturních pracovníků. Krok je součástí dlouho plánované vnitřní reorganizace podniku. Společnost se chce v budoucnu soustředit především na výrobu elektrických vozidel, která podle ní vyžaduje trochu jiné dovednosti než konstrukce klasických spalovacích motorů. Ford zároveň ve středu uvedl, že jeho hospodaření skončilo v letošním prvním čtvrtletí ve ztrátě přesahující tři miliardy dolarů, více než sedmdesát miliard korun. Za propad tržeb může především prudký pokles akcií startupu Rivian, v němž má Ford přibližně dvanáctiprocentní vlastnický podíl.    

Tweet dne

„Aby si Twitter zasloužil důvěru veřejnosti, musí být politicky neutrální. To v praxi znamená rovnoměrně naštvat krajní pravici i krajní levici.“ 

Miliardář Elon Musk nastiňuje, jak si představuje budoucí fungování sociální sítě Twitter, kterou tento týden odkoupil za 44 miliard dolarů.  

Stane se dnes

  • Slovenský parlament projedná žádost prokuratury, aby dal souhlas k případnému vazebnímu stíhání bývalého premiéra země Roberta Fica.
  • Americká farmaceutická společnost Moderna bude v USA žádat o schválení použití své vakcíny proti koronaviru pro děti do šesti let. 
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji inflace v Německu za duben.
  • Řada velkých amerických firem oznámí své čtvrtletní hospodářské výsledky. Je mezi nimi například internetový prodejce Amazon, technologická společnost Apple, výrobce mikročipů Intel, provozovatel sociální sítě Twitter nebo řetězec rychlého občerstvení McDonald’s. 
  • Odpoledne bude zveřejněn také rychlý odhad vývoje hrubého domácího produktu Spojených států za první kvartál. Analytici očekávají, že z tempa 6,9 procenta v závěru loňského roku růst zpomalil na 1,1 procenta.