Fotbalové Euro na Ukrajině: mafie a stát bojují o moc

Kyjevský Olympijský národní sportovní komplex. Stadion bude hostit finálový zápas turnaje.

Kyjevský Olympijský národní sportovní komplex. Stadion bude hostit finálový zápas turnaje. Zdroj: ctk

Olympijský stadion v Kyjevě již prošel rekonstrukcí
V jeho okolí ale ještě probíhají stavební práce
Otevírací ceremoniál stadionu ve Lvově
Donbas Arena v Donětsku
Stadion v Charkově
6
Fotogalerie
Zločinecké syndikáty obsazují hotely a ruší smlouvy na pronájmy pokojů, zbylí hoteliéři ztrojnásobují ceny. Tak vypadá Ukrajina před fotbalovým mistrovstvím Evropy. Doplácejí na to nejen fanoušci, ale i německá cestovní kancelář TUI, píše server Spiegel Online.

Hotel Slavutyč je ponurá panelová budova na břehu Dněpru v Kyjevě. Jeho 400 pokojů obvykle zeje prázdnotou, nyní je obsazena asi jedna desetina. Přesto ale dokázal někoho zaujmout – mafii. Před několika týdny do jeho haly vtrhli maskovaní muži vyzbrojeni obušky a vzali hotel „pod ochranu“. Muži patří ke stejné skupině, jejíž členové v roce 2006 zabili ruskou novinářku Annu Politkovskou. Útočníci zbili zaměstnance hotelu, jeden z hostů byl postřelen.

Utrpěli ale i Němci. Cestovní kancelář TUI, generální partner fotbalové asociace Uefa na Ukrajině uzavřela smlouvy na pronájem 14 tisíc pokojů. Noví majitelé hotelu Slavutyč ale dosavadní smlouvu s TUI neuznali a zdvojnásobili ceny pro období evropského šampionátu.

Násilné převzetí Slavutyče poukázalo na tichý spor mezi fotbalovou asociací, TUI a Ukrajinou, který trvá již několik týdnů. „Desítky hotelů se snaží prosadit vyšší ceny nebo smlouvy rovnou vypovídají,“ hlásí spolupracovníci TUI v Kyjevě. A to jen dva měsíce před začátkem turnaje.

TUI se tak na Ukrajině ocitla mezi dvěma zájmovými skupinami, které bojují o moc v zemi. Další partnerský hotel německé kanceláře, také kyjevský Tourist, na konci ledna obsadila policie. Vchod do hotelu dodnes střeží ozbrojené policejní stráže, které mají zabránit nepřátelskému převzetí ze strany podsvětí.

Čtěte také:

Euro 2012: Týmy budou bydlet v Polsku, fanoušci na Ukrajině možná i v kempech

Číňané pohořeli, nyní mají problémy s dostavbou dálnice v Polsku i Češi

TUI se snaží celý problém bagatelizovat a hovoří jen „o malém počtu“ hotelů. Jen v Charkově, kde hraje 13. června Německo proti Nizozemsku, nicméně smlouvy vypovědělo jedenáct hotelů, což představuje více než třetinu z původně 3204 zamluvených pokojů. Holet Baden-Baden nyní za jednu noc žádá 160 eur namísto dřívějších 65. Tříhvězdičkový hotel Victoria ceny více než ztrojnásobil na 300 eur.

Hotel Intercontinental v KyjevuHotel Intercontinental v Kyjevu | profimedia.czHotel Intercontinental v Kyjevu

Kyjevští spolupracovníci TUI se domnívají, že cestovní kancelář se svého práva nebude domáhat soudní cestou, protože nevěří ukrajinskému soudnictví. Záležitost mezitím začala kritizivat Uefa. „Je skutečně mrzuté investovat tolik peněz a pak muset lidem říct, že nemohou přijet, protože banditi a podvodníci chtějí na tomto Euru hodně vydělat,“ prohlásil prezident asociace Michel Platini.

Ukrajinští přestavitelé doufají, že šampionát pomůže skomírající ekonomice. Lačnost hotelů by mohla řadu fanoušků odradit, obává se vicepremiér Boris Kolesnikov. Slibil, že do třiceti dnů budou přijata příslušná opatření. „Napakovat se tak, že to vystačí na zbytek života, prostě nepůjde,“ vzkázal hoteliérům šéf organizačního výboru mistrovství a Markijan Lubkivskij.

Na Euru 2012 se ale snaží vydělat i stát. Vysoké školy ve čtyřech ukrajinských městech, která se na mistrovství podílejí, musí ukončit letní semestr do 25. května. Studenti následně vyklidí své koleje a škola je bude pronajímat turistům za několikanásobné ceny.