Fotbalové kluby dál prodělávají

Stadion Real Madridu

Stadion Real Madridu Zdroj: dmoz via Flickr

Nesmíte utratit více, než vyděláte. Tak zní imperativ finančního fair play, se kterým mají fotbalové kluby stálé problémy. Evropská fotbalová asociace (UEFA) oznámila, že v současné době vyšetřuje 76 klubů podezřelých, že závazné pravidlo porušily. Jejich seznam asociace zatím nezveřejnila, ale podle britských médií je mezi nimi Manchester City či Paris St. Germain. Chelsea v seznamu naopak údajně chybí.

UEFA stanovila, že v období let 2010 až 2015 smí ztráta klubu za sezonu dosáhnout nanejvýš 37 milionů liber, v přepočtu zhruba 1,2 miliardy korun. Pokud je to více, asociace může sáhnout k sankcím, mezi nimiž nechybí vyřazení týmu z evropských pohárů, tedy z Ligy mistrů či Evropské ligy.

UEFA prověřovala přes 230 klubů, z nichž celá třetina kontrolou neprošla, a čeká ji další vyšetřování. „Nepřekvapuje nás to,“ uvedl Alastair Bell, který má v UEFA na starost pravidla. „Nebojíme se, že by některé případy byly sporné, s tím jsme počítali. Vypadá to, že v červenci a v srpnu budeme mít hodně práce,“ dodal. Právě v letních měsících se rozjíždí nový ročník evropských pohárů a v té době již musí být známo složení účastníků. Pokud bude některý z klubů vyloučen, musí být za něj včas stanoven náhradník.

Pochybnosti u velkých klubů

Vyšetřování se týká i velkých klubů. V záporných číslech jsou Manchester City, Paris St. Germain i Liverpool. Prvně dva jmenované týmy se v letošním ročníku probojovaly do osmifinále Ligy mistrů a ani to ještě nemusí být konečné. Francouzský celek má nakročeno do dalšího kola. Nyní však těmto klubům hrozí, že budou z příštího ročníku vyřazeny. Manchester City má za sledované období ztrátu téměř pětinásobně přesahující povolený limit. Jen v roce 2012 tratil téměř 98 milionů liber. Případ Paris St. Germain je ale složitější.

Klub oficiálně skončil ve ztrátě jen pět milionů eur, zhruba 137 milionů korun, ale v jeho příjmech se v kolonce „jiné“ objevuje částka 125 milionů eur. Není zřejmé, odkud se tyto příjmy vzaly. Pravděpodobně je to finanční injekce od majitele, kterým je arabský šejk Nasser Al-Khelaifi, jenž do klubu pumpuje neomezené množství peněz. A právě to se nelíbí dalším klubům. „Myslím si, že právě Paříž je tým, který by měl být podroben kontrole,“ uvedl Karl Heinz Rummenige z Bayernu Mnichov.

Dalším ze známých problematických celků je Liverpool. Ačkoli se letos zřejmě po čtyřech letech probojuje do Ligy mistrů, jeho ztráta ve sledovaném období činí devadesát milionů liber, tedy dvaapůlnásobek povoleného limitu.

Kumulovaná ztráta fotbalových klubů
KlubZtráta (v milonech liber, listopad 2013)
Manchester United716
Chelsea701
Valencia501
Liverpool351
Real Madrid296
Barcelona273
AS Řím271
Schalke 04234
Arsenal203
Fulham198

Zdroj: The Guardian