Foxconn se bojí Trumpa, raději investuje v USA

Trump během rozhovoru s novináři agentury Reuters.

Trump během rozhovoru s novináři agentury Reuters. Zdroj: Reuters

Foxconn
Foxconn
Trump během rozhovoru s novináři agentury Reuters.
4
Fotogalerie

Největší smluvní výrobce elektroniky na světě Foxconn, který je známý také pod názvem Hon Hai Precisions Industry, plánuje investovat ve Spojených státech. Oznámil to zakladatel a ředitel tchajwanské společnosti Terry Gou. Foxconn je významným dodavatelem amerického výrobce chytrých telefonů Apple.

Tchajwanský Foxconn má velké výrobní závody v Číně. Zde také montuje pro Apple jeho přístroje iPhone.

Gou dodal, že firma plánuje množství investic, plány však zatím neupřesnil s tím, že nejsou ještě dokončené. Oficiální oznámení by však firma mohla podle něj zveřejnit v příštích týdnech nebo v létě. Již v lednu Gou uvedl, že Foxconn zvažuje zřízení závodu na výrobu obrazovek v USA a investice by měla přesáhnout sedm miliard dolarů (172,6 miliardy korun), napsala agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump ve své předvolební kampani slíbil ochranu a tvorbu pracovních míst v USA a od listopadového zvolení učinil několik oznámení o investicích zahraničních i domácích firem v USA. Mezi firmami, které vyzval k vytvoření míst, je také Foxconn.

Foxconn od roku 2000 působí také v České republice, kde má svou základnu pro Evropu, Blízký východ a Afriku. Výrobní závody má v Pardubicích a Kutné Hoře. Foxconn je dlouhodobě druhým nejvýznamnějším exportérem z České republiky. Společnost rovněž provozuje společné datové centrum s investiční skupinou KKCG. Letos v únoru obě firmy založily investiční fond ETIP (The European Technology Investment Platform), který chce v Evropě investovat do technologických společností a rozvíjet je.