Foxconn překonal očekávání, hlásí o třetinu vyšší zisky

Foxconn

Foxconn Zdroj: reuters

Foxconn
Foxconn
Foxconn
Foxconn
5
Fotogalerie

Společnosti Foxconn Technology Group, známé také jako Hon Hai Precision Industry, vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 30 procent na 68,77 miliardy tchajwanských dolarů (57,1 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali naopak pokles zisku. Foxconn je největším smluvním výrobcem elektroniky na světě a hlavím výrobcem přístroje iPhone 7 firmy Apple.

Zisk zřejmě podpořila poptávka po modelu iPhonu 7 s větší obrazovkou, uvedli analytici. Podle jejich odhadů měl zisk klesnout na 48,78 miliardy TWD. Proti předchozímu čtvrtletí se zisk firmy dokonce zdvojnásobil.

Za celý loňský rok čistý zisk stoupl o 1,2 procenta na 148,7 miliardy TWD. Analytici očekávají v letošním roce vyšší růst, hlavně díky zlepšení hospodaření firmy Sharp, ve které má Foxconn majoritní podíl, zvýšení objednávek přístroje iPhone 7 a očekávanému novému telefonu od Applu v rámci letošního desetiletého výročí přístroje iPhone.

Příjmy Foxconnu však za celý loňský rok klesly o 2,8 procenta. To byl první pokles od roku 1991, kdy firma vstoupila na tchajwanskou akciovou burzu.

Foxconn od roku 2000 působí také v České republice, kde má svou základnu pro Evropu, Blízký východ a Afriku. Výrobní závody má v Pardubicích a Kutné Hoře. Foxconn je dlouhodobě druhým nejvýznamnějším exportérem z České republiky.

Společnost rovněž provozuje společné datové centrum s investiční skupinou KKCG. Letos v únoru obě firmy založily investiční fond ETIP (The European Technology Investment Platform), který chce v Evropě investovat do technologických společností a rozvíjet je.