Francie chce po reportáži z Amazonu zakázat ničení nového neprodaného zboží

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
12
Fotogalerie

Francouzská vláda chce předložit parlamentu zákon, který by pod hrozbou sankcí zabránil firmám v ničení neprodaného nového zboží. Uvedla to státní tajemnice na ministerstvu životního prostředí Brune Poirsonová v reakci na reportáž televize M6, v níž novinář natočil ve skladu Amazonu obrovské množství neprodaných produktů určených k likvidaci - kávovarů, televizí, hraček, dětských plen a podobně. Píše o tom francouzský list Le Parisien.

Americký internetový gigant jen ve Francii takto zničí tři miliony kusů zboží ročně, tvrdí list.

„Jsem šokována,“ uvedla Poirsonová po odvysílání pořadu. Dodala, že parlament bude v příštích měsících hlasovat o zákonu o takzvaném oběhovém hospodářství, které efektivně nakládá se zdroji hlavně opětovným využitím odpadů. V jeho rámci budou podle ní podobné praktiky zakázány.

Reportér kanálu M6 se před Vánocemi nechal zaměstnat jako brigádník ve skladu Amazonu ve městě Saran jižně od Paříže a podařilo se mu nafilmovat obrovské množství výrobků určených ke zničení. Odhalil také, že součástí smluv s prodejci, kteří s Amazonem spolupracují a prodávají přes něj své výrobky, je klauzule o neprodaném zboží - to se jim buď vrátí, nebo je zlikvidováno. Tento postup sice není nelegální, ale je pobuřující, uvedli podle Le Parisien autoři pořadu.