Francií dál hýbou demonstrace žlutých vest, úřady zmobilizovaly 80 tisíc policistů

Příznivci francouzského hnutí žlutých vest zahájili další demonstrace, od listopadu jde již o devátou protestní sobotu. V Paříži vyšla před polednem jedna skupina od budovy ministerstva financí v Bercy a zamířila k Bastille a Vítěznému oblouku. Další akce je svolána do čtvrti La Défense a lidé se scházejí také ve věstě Bourges. Úřady na sobotu zmobilizovaly 80 tisíc policistů a četníků, kteří mají zabránit násilí.

Lidé v davu vycházejícím z Bercy zpívali Marseillaisu, tedy francouzskou hymnu, a na prezidentovu adresu provolávali Macrone, jdeme za tebou. Akce je zatím klidná, informují novináři, kteří ji sledují.

Jednou z tváří tohoto sociálního hnutí je Eric Drouet. Ten řekl, že průvod by měl k Vítěznému oblouku dorazit kolem 17:00.

Ještě před zahájením akcí policie oznámila, že bylo kvůli nedovolenému držení zbraní zadrženo 24 lidí. Na pořádek v Paříži je dnes vyčleněno 5000 policistů.

V Bourges se dopoledne sešlo několik set lidí, žádné násilnosti tam nebyly hlášeny. Úřady zakázaly pořádat shromáždění v historickém centru, vyčlenily na to prostorné náměstí Séraucourt.

Francouzi těmito protesty poukazují na své ekonomické problémy. V protestech pokračují, i když vláda ohlásila opatření na zlepšení jejich situace a příští týden chce zahájit celonárodní dialog.

Některé z minulých protestů provázelo násilí a ničení zejména pařížského centra.

Chtějí vyšší důchody i přímou demokracii. Kdo jsou žluté vesty a jaké jsou jejich požadavky? Více zde >>>