Francie loni vykázala rekordní veřejný dluh a nejmenší schodek od krize

Eiffelovu věž je možné fotit zdarma pouze ve dne

Eiffelovu věž je možné fotit zdarma pouze ve dne Zdroj: archiv

Francie hospodařila loni s nejmenším schodkem veřejných financí od světové finanční krize z roku 2008. Deficit zahrnující schodky centrální vlády, místních samospráv a rozpočty organizací sociálního zabezpečení činil loni 3,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) země. Vláda počítala se schodkem 3,8 procenta. Ukázaly to podle agentury Reuters údaje francouzského statistického úřadu INSEE. Veřejný dluh však byl rekordní.

„Znamená to, že snižujeme deficit, a zároveň podporujeme (hospodářský) růst,“ uvedl podle Reuters francouzský ministr financí Michel Sapin. „Často se tvrdí, že to je v rozporu. My ale dokazujeme, že to není pravda.“ Menšího deficitu se vládě v Paříži podařilo dosáhnout navzdory nižším daním. Daňová zátěž se loni poprvé od roku 2009 snížila, odpovídala 44,5 procenta HDP oproti dřívějším 44,8 procenta.

Za nižším deficitem stojí především nečekaně slušný výkon francouzské ekonomiky - podle dnešního zpřesněného odhadu statistiků stoupl loni o 1,2 procenta. V rozpočtu se počítalo s růstem o rovné jedno procento. Schodky pomohlo snížit i hospodaření místních samospráv, které dosáhly rozpočtového přebytku a poprvé od roku 2003 zůstaly v černých číslech.

Hrubý veřejný dluh ale stoupl na rekordních 95,7 procenta HDP. Na vině je kromě jiného skutečnost, že vláda si na financování rozpočtového deficitu půjčovala. Podle Sapina však veřejný dluh narostl nejméně od roku 2007. Letos by Paříž chtěla hospodařit se schodkem 3,3 procenta HDP. Sapin vyloučil, že by si vláda necelý rok před prezidentskými volbami stanovila ambicióznější cíl.

Francouzský prezident François Hollande nabídl daňové úlevy pro sociálně slabé a pro podniky a slíbil, že se příští rok nebude ucházet o druhý prezidentský mandát, pokud nezačne počet lidí bez práce vykazovat stabilní sestupný trend. Bez práce bylo v únoru v Francii rekordních 3,591 milionu lidí. Vysoká nezaměstnanost dopadá na důvěru spotřebitelů, která podle statistiků klesla na nejnižší úroveň za devět měsíců.

Fr Inflation Rate