Francie poruší rozpočtová pravidla EU, kvůli výdajům na bezpečnost

Francouzské letouny Rafale

Francouzské letouny Rafale Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Jose Luis Celada Euba via Flickr

Francie musí navýšit výdaje na bezpečnost, proto nebude schopná dodržet limit rozpočtového schodku, jak požaduje Evropská unie. Oznámil to francouzský premiér Manuel Valls. Evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici následně uvedl, že Evropská komise by mohla Francii poskytnout větší volnost při sestavování státního rozpočtu, aby tak zohlednila bezpečnostní priority po pátečních teroristických útocích v Paříži.

Francie hodlá po těchto útocích, ke kterým se přihlásil Islámský stát, posílit výdaje na bezpečnost, neboť chce rozšířit řady policistů a četnictva o 10 tisíc lidí a zvýšit efektivitu těchto sborů. Podle Vallse tak rozpočtové cíle „budou nevyhnutelně překročeny“. „Evropská unie to musí pochopit,“ řekl premiér s tím, že nebezpečí radikálního hnutí Islámský stát se týká nejen Francie, ale celé Evropy.

Podle pondělních informací zdroje agentury Reuters z ministerstva financí budou mimořádné náklady na bezpečnostní opatření ohlášená prezidentem Françoisem Hollandem pravděpodobně činit stovky milionů eur, ale méně než miliardu eur (27 miliard korun). Útoky by navíc mohly mít negativní dopad na francouzskou ekonomiku, zejména na cestovní ruch a maloobchodní tržby.

Fr Government Debt To GDP

„Jedna věc je za současných okolností jistá. Prioritou je v tento hrozný okamžik ochrana občanů,“ uvedl Moscovici, který v minulosti působil ve funkci francouzského ministra financí. Upozornil, že rozpočtová pravidla EU zahrnují flexibilní přístup umožňující reagovat na „neočekávané okolnosti“.

Francie se dlouhodobě potýká s příliš vysokými rozpočtovými deficity, které by podle pravidel EU neměly přesahovat tři procenta HDP. V březnu unijní členské státy daly na návrh Evropské komise Paříži dva roky čas, aby dostala svůj deficit do povoleného pásma. Při dnešním hodnocení rozpočtových plánů členských zemí eurozóny nicméně komise upozornila, že Francie by některé rozpočtové cíle nemusela splnit.