Francie varuje: Pokud šlo v Sýrii o chemický útok, zasáhneme silou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pokud se potvrdí chemický útok v Sýrii, musí se na něj reagovat silou. Řekl to dnes francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Podle zpráv syrské opozice použila syrská armáda ve středu při útoku na oblasti východně od Damašku chemické zbraně. Zahynulo podle opozičních zdrojů přes 1000 lidí, jiné neoficiální zdroje hovoří o 130 ale i o 1300 mrtvých. Žádný z těchto údajů nelze nezávisle ověřit.

Izraelský ministr pro strategické záležitosti Juval Steinic dnes řekl v rozhlase, že podle izraelské tajné služby byly ve středu chemické zbraně použity a nebylo to prý poprvé. Steinic označil vládu syrského prezidenta Bašára Asada za „mimořádně krutou“.

Fabius prohlásil, že pokud se ukáže, že šlo o masakr spáchaný chemickými zbraněmi, bude Francie požadovat silovou reakci. Vyslání vojáků do Sýrie ale vyloučil.

Na tom, že incident je třeba vyjasnit, se shodla ve středu večer Rada bezpečnosti OSN, o formální vyšetření ale nepožádala kvůli obstrukcím Ruska a Číny. Fabius řekl, že když RB OSN není schopná rozhodnutí, pak je třeba rozhodnout „jiným způsobem“, což však nerozvedl.

„Včera (ve středu) večer jsem hovořil s předsedou syrské (opoziční) národní koalice Ahmadem Džarbou. Jednoznačně potvrdil použití chemických zbraní na damašském předměstí,“ řekl francouzský ministr.

Syrská vláda použití chemických zbraní popírá a považuje to za výmysl. „Nemá-li si (syrský prezident) Bašár Asad co vyčítat, ať nechá inspektory vyšetřovat. Mohou na místo dorazit velmi rychle. Jestliže tam byly použity chemické zbraně, což je pravděpodobné, pak pocházely od Bašára, jelikož plyn je možné dopravovat jedině letadlem a opozice takové prostředky nemá. Pokud se Syřané (vyšetřování) brání, je to proto, že byli přistiženi při činu,“ dodal šéf francouzské diplomacie.

Podle syrské opozice dnes armáda pokračuje v ofenzívě východě od metropole, v oblasti Ghúta.