Francouzi snědli doma během pandemie rekordní množství sýru. Hlavně toho italského
Pandemická opatření, která zahrnují také uzavření restaurací, přiměla Francouze připravovat jídlo častěji doma. Jasnou volbou se pro ně staly sýry, jejichž domácí konzumace loni razantně stoupla. V zemi, která se pyšní stovkami druhů tohoto mléčného produktu, však šla nahoru především spotřeba italské mozzarelly.
Prodeje pochoutky z buvolího a kravského mléka šly v uplynulém roce nahoru o 21 procent, uvedl list The Guardian. O dvanáct procent stoupla konzumace sýru raclette, jenž má pro změnu švýcarský původ a nejčastěji se jí roztavený s bramborami či jinou přílohou během zimního období. Následoval horský sýr comté a švýcarský ementál.
S oblibou raclette se svezly i přístroje na rozehřívání tohoto sýru, jejichž prodeje se před zimou zvedaly až trojnásobně. Dobře si vedly i soupravy na přípravu fondue. „Prodáváme hlavně zařízení pro čtyři až šest osob, tedy pro rodinné využití. Raclette je dostupným a snadno připravitelným pokrmem,“ vysvětlil už dříve velkou oblibu tohoto druhu v deníku Le Figaro Eric Puzzuoli ze společnosti Boulanger, která prodává domácí spotřebiče.
Loni ve Francii rostla nejen spotřeba sýru z kravského, ale také z ovčího a zejména kozího bio mléka. Celkově snědí Francouzi v přepočtu na hlavu více než 26 kilogramů sýra ročně. Pandemie z této záležitosti učinila v podstatě vlasteneckou povinnost.
Mlékaři a sýraři na jaře zoufale vyzývali občany země, aby doma vyrovnali ztráty ze zavřených restaurací a jiných míst prodeje, jako jsou farmářské trhy. Přinejmenším patnáct procent raclette se za normálních okolností prodá v alpských lyžařských střediscích.