Francouzi snědli doma během pandemie rekordní množství sýru. Hlavně toho italského

Na odbyt šly i soupravy na přípravu pokrmů ze sýra.

Na odbyt šly i soupravy na přípravu pokrmů ze sýra. Zdroj: Shutterstock.com

Výběr francouzských sýrů (ilustrační foto)
Největší nárůst spotřeby zaznamenala mozzarella.
Restaurace i trhy musely být po část minulého roku zavřeny.
Restaurace i trhy musely být po část minulého roku zavřeny.
Restaurace i trhy musely být po část minulého roku zavřeny.
6
Fotogalerie

Pandemická opatření, která zahrnují také uzavření restaurací, přiměla Francouze připravovat jídlo častěji doma. Jasnou volbou se pro ně staly sýry, jejichž domácí konzumace loni razantně stoupla. V zemi, která se pyšní stovkami druhů tohoto mléčného produktu, však šla nahoru především spotřeba italské mozzarelly.

Prodeje pochoutky z buvolího a kravského mléka šly v uplynulém roce nahoru o 21 procent, uvedl list The Guardian. O dvanáct procent stoupla konzumace sýru raclette, jenž má pro změnu švýcarský původ a nejčastěji se jí roztavený s bramborami či jinou přílohou během zimního období. Následoval horský sýr comté a švýcarský ementál.

S oblibou raclette se svezly i přístroje na rozehřívání tohoto sýru, jejichž prodeje se před zimou zvedaly až trojnásobně. Dobře si vedly i soupravy na přípravu fondue. „Prodáváme hlavně zařízení pro čtyři až šest osob, tedy pro rodinné využití. Raclette je dostupným a snadno připravitelným pokrmem,“ vysvětlil už dříve velkou oblibu tohoto druhu v deníku Le Figaro Eric Puzzuoli ze společnosti Boulanger, která prodává domácí spotřebiče.

Loni ve Francii rostla nejen spotřeba sýru z kravského, ale také z ovčího a zejména kozího bio mléka. Celkově snědí Francouzi v přepočtu na hlavu více než 26 kilogramů sýra ročně. Pandemie z této záležitosti učinila v podstatě vlasteneckou povinnost.

Mlékaři a sýraři na jaře zoufale vyzývali občany země, aby doma vyrovnali ztráty ze zavřených restaurací a jiných míst prodeje, jako jsou farmářské trhy. Přinejmenším patnáct procent raclette se za normálních okolností prodá v alpských lyžařských střediscích.