Francouzská policie zabila útočníky, zemřeli čtyři rukojmí

Policie je v Paříži v pohotovosti.

Policie je v Paříži v pohotovosti. Zdroj: ctk

Zásah proti útočníkům z Paříže: Nad Dammartin-en-Goële přelétávají vrtulníky
Zásah proti útočníkům z Paříže: Nad Dammartin-en-Goële přelétávají vrtulníky
Zásah proti útočníkům z Paříže
Zásah proti útočníkům z Paříže: Do Dammartin-en-Goële míří záchranáři, nemocnice v okolí mají pohotovost
Policejní operace v Dammartin-en-Goële
6
Fotogalerie
Muži pronásledovaní kvůli středečnímu útoku na týdeník Charlie Hebdo se ve městě Dammartin-en-Goële severně od Paříže s jedním rukojmím zabarikádovali v tamní tiskárně. Policie je po sedmi hodinách vzala ztečí a oba zabila, jejich jediné rukojmí zachránila. Další útočník vzal rukojmí v pařížské židovské čtvrti Vincennes. Policie jej takřka ve stejný okamžik vzala útokem. Čtyři rukojmí zahynuli.

Prezident François Hollande potvrdil zprávy, že při zásahu proti teroristovi v košer obchodu v Paříži zahynuli kromě útočníka také jeho čtyři rukojmí. V televizním projevu vyzval k národní jednotě a nesmiřitelnosti vůči rasismu a antisemitismu.

Francie nadále čelí teroristickým hrozbám, řekl Hollande po likvidaci islámských radikálů, kteří poslední tři dny terorizovali zemi. V krátkém vystoupení zdůraznil, že podobní fanatici nemají nic společného s islámem.

Přepadení košer velkoprodejny Hollande označil za „příšerný antisemitský čin“. Po útocích, které si v posledních třech dnech podle agentury AFP vyžádaly celkem 17 mrtvých a 20 zraněných, prezident vyzval obyvatele k ostražitosti, jednotě a mobilizaci. Oznámil, že se zúčastní nedělního pochodu v Paříži na uctění památky obětí teroristů v posledních dnech. Na akci přijede i řada zahraničních státníků.

Hlásili se k IS a Al-Káidě

Pachatelé teroristických útoků z posledních tří dnů v Paříži a jejím okolí, kteří jsou odpovědní za smrt 17 lidí, se telefonicky přihlásili ke svým zločinům a také k radikálním islamistickým skupinám Islámský stát (IS) a Al-Káida do redakce televizní a rozhlasové stanice BFM TV.

K členství v IS se přihlásil Amedy Coulibaly, který byl zabit při zadržování rukojmích v pařížské košer prodejně. Tu si prý vybral, protože „cílil na Židy“. Svou akci prý koordinoval s vrahy, kteří ve středu provedli masakr v redakci časopisu Charlie Hebdo a dnes byli rovněž zlikvidováni severně od Paříže.

Také před policejním zásahem podle agentury AFP stanici řekl, že v obchodě jsou již čtyři mrtví lidé a dalších 17 osob včetně jednoho dítěte a osmi žen. Výměnou za zajatce požadoval stažení Francie z mise proti Islámskému státu. Jeho slova podle komentářů vylučují, že by čtyři zajatci zemřeli při následném zásahu policie.

Jeden z nich, Chérif Kouachi, stejné stanici řekl, že byl vyslán do Francie a financován odnoží sítě Al-Káida v Jemenu. BFM TV na svém serveru uvádí, že byla po celý dnešek v telefonickém kontaktu se všemi zločinci, kteří jí sami telefonovali. Coulibaly novinářům také odpoledne sdělil, že chce komunikovat s policií.

Koordinované útoky

Coulibaly tvrdil, že jednal „souběžně“ s útočníky v pařížské redakci a že je prý znal osobně. „Oni Charlie Hebdo, já policisty,“ řekl muž, který den po masakru, tedy ve čtvrtek, zastřelil na jihopařížském předměstí Montrouge policistku a dalšího člověka zranil.

„Jsme Prorokovi obránci,“ řekl ráno BFM TV pro změnu Chérif Kouachi, který se se svým bratrem Saidem opevnil v jedné tiskárně v obci Dammartin-en-Goële severovýchodně od Paříže. Podle původních informací měli držet jednoho rukojmího, ale ukazuje se, že místní zaměstnanec tam byl před nimi ukrytý a o sobě dal vědět rodině s výzvou adresovanou policii, aby zasáhla.

Výcvik pod vedením radikála

Chérif, který ve středu s bratrem zabil v Paříži 12 lidí, včetně osmi novinářů, také prohlásil, že podstoupil výcvik přímo pod vedením radikálního duchovního a člena teroristické organizace Al-Káida Anvara Avlakího.

Radikální kazatel Anvar Avlakí byl Američan jemenského původu napojený na Al-Káidu. Narodil se v roce 1971 a Spojené státy ho údajně v Jemenu zabily v roce 2011.

Údaje o působení Chérifa v Jemenu se objevily již dopoledne v několika mezinárodních médiích. V košer podniku zahynuli čtyři rukojmí, zřejmě bezprostředně po zahájení osvobozovací operace. Další čtyři utrpěli vážná zranění, ale podle posledních informací jsou mimo nebezpečí života. Podle tvrzení médií se v obchodu před Coulibalym ukryli ve sklepní místnosti čtyři lidé s miminkem, případně dvě ženy s dvěma dětmi. O únosci měla policie údajně přehled, protože jej slyšela i poté, co zapomněl vypnout mobilní telefon.

Předmětem spekulací je Coulibalyho 26letá přítelkyně Hayat Boumedienneová, po které úřady vyhlásily pátrání. Tvrdí se, že byla s únoscem v košer obchodu a pak uprchla, případně, že utekla již dříve.

Vývoj událostí jsme sledovali v on-line reportáži:

20:17 Ozbrojenec Amedy Coulibaly, který byl zabit při zadržování rukojmích v pařížské košer prodejně, se podle francouzské zpravodajské stanice BFM TV hlásil k členství v extremistické organizaci Islámský stát (IS).

20:12 Nedělní pařížské manifestace, svolané po krvavém útoku islamistů v redakci časopisu Charlie Hebdo, se na pozvání francouzského prezidenta zúčastní i šéfové španělské a belgické vlády a možná i německá kancléřka. Mezi účastníky bude i stálý předseda summitů Evropské unie Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Nedělního „republikánského pochodu“ francouzskou metropolí se mají účastnit prakticky všichni političtí, odborářští i náboženští vůdci země, aby vyjádřili národní jednotu. Podobné manifestace se chystají i v dalších velkých městech.

19:56 „Teroristé byli fanatiky, kteří nereprezentovali islámské náboženství,“ prohlásil ve svém projevu k národu francouzský prezident Hollande. „Naší největší silou je jednota,“ dodal.

19:49 Násilí hlásí francouzská média také z města Nîmes. Tam večer policista postřelil a vážně zranil řidiče, který na ulici z dosud nejasných důvodů na příslušníka bezpečnostních sil prý úmyslně najížděl. Policista byl lehce zraněn.

19:22 Policie hlásí dva zajaté rukojmí v klenotnictví ve městě Montepellier na jihu Francie. Přepadení údajně s útoky v pařížském obchodu a tiskárně v Dammartin-en-Goële nesouvisí.

19:12 Nedělního velkého pochodu jednoty v Paříži se zúčastní také premiér Itálie Matteo Renzi a britský ministerský předseda Cameron.

18:47 Zásah v Paříži pokračuje pátráním po komplici útočníka. Má jít o neznámého ozbrojeného muže.

18:21 Policie při zásahu krátce v tiskárně severně od Paříže útočníky zastřelila, když vyběhli z úkrytu a pálili na bezpečnostní síly. Bratři Kouachiovi byli od rána obklíčeni v průmyslovém podniku v obci Dammartin-en-Goële severně od Paříže. Jejich zajatec, kterým byl podle médií mladý zaměstnanec podniku, byl osvobozen a je v pořádku.

18:07 Několik členů zasahujícího policejního komanda utrpělo v Paříži zranění. Zemřeli čtyři rukojmí.

Policie osvobozuje rukojmí z košer obchodu v PařížiPolicie osvobozuje rukojmí z košer obchodu v Paříži | ctk

18:01 Smrt ozbrojence, který držel rukojmí v košer marketu v Paříži, potvrzuje server listu Le Monde s odvoláním na policejní zdroj.

17:39 Některé zdroje agentur tvrdí, že jeden z bratrů Kouachiových přežil útok policie, která jej zatkla

Zásah policie v Dammartin-en-GoeleZásah policie v Dammartin-en-Goele | ctk

17:29Francouzský rozhlas: Terorista Coulibaly z Vincennes je mrtev, jde zatím o nepotvrzenou informaci

Policie zasahuje v PařížíPolicie zasahuje v Paříží | ctk

17:22AFP: Útočníci v Dammartin byli zabiti, rukojmí je údajně v pořádku.

17:20Reuters: Podle francouzských úřadů je útok v Dammartin zatím bez výsledku

17:15Policie vzala ztečí také útočníka ve Vincennes, při zásahu údajně zemřili dva lidé

17:12Zatím nejsou k dispozici detaily o dění v Dammartin. Ve Vincennes podle všeho probíhá také nějaká akce

17:02Další výbuchy v areálu tiskárny, kde bratři Kouachiovi drží rukojmí, dva výbuchy se ozvaly asi pět minut po první trojici explozí a zhruba desetisekundové velmi intenzívní přestřelce

16:56Z města Dammartin se ozývají výbuchy a silná palba. Policie nejspíš vzala útokem oba teroristy

16:47Coulibaly, útočník z Vincennes, se v roce 2009 osobně setkal s tehdejším francouzským prezidentem Sarkozym v Elysejském paláci poté, co byl jedním z devíti mladých Fracnouzů, kteří získali práci v místní továrně.

16:39The Telegraph: Útočník ve Vincennes vyhrožuje, že zabije všechny rukojmí, pokud policie zaútočí na bratry Kouachiovy ve měste Dammartin

16:25iTele: Alžírské tajné služby údajně varovaly francouzskou rozvědku o hrozícím nebezpečí už 6. ledna, den před útokem na redakci Charlie Hebdo

16:09Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nařídil izraelské tajné službě Mosad, aby její agenti francouzským úřadům poskytli potřebnou asistenci při identifikaci a rozkrytí možného napojení pařížských útočníků na teroristické sítě

15:59AP: Policie nařídila uzavřít všechny přilehlé obchody v židovské čtvrti Vencennes z obavy, že by mohlo dojít k dalším útokům

15:52Coulbaly je Francouz senegalského původu. Byl součástí sítě Buttes-Chaumont, která v době války v Afghánistánu rekrutovala radikální dobrovolníky pro boj proti koaličním silám. Bratři Koachiové byli rovněž součástí této sítě.

Policie odvádí civilisty z oblasti obležení obchodu ve Vencennes

15:36Jediní, kdo se pohybuje po městě Dammartin, jsou těžce ozbrojení policisté. Informuje o tom reportér Rory Mulholland. Po šesti hodinách podle něj zatím nedošlo k vývoji ani postupu ve vyjednávání.

15:25Amedy Coulibaly, ozbrojenec ve Vincennes, požaduje propuštění bratrů Kouchaiových, kteří jsou obklíčeni ve městě Dammartin. Incident ve stanici Trocadero je prý falešným poplachem.

15:21Televize Sky informuje o dalším incidentu ve středu Paříže ve stanici Trocadero. Vlaky tamní stanicí projíždějí. Policie se k věci nevyjádřila

15:17Na sociálních sítích koluje odkaz na web "Operace Charlie Hebdo" s odpočtem a zeleným půlměsícem a hvězdou. Zatím není jasné, zda jde o nějaký vtip či výtvor teroristů

15:02Reuters: Francouzský ministr vnitra vyvrátil informace o dvou obětech z Vincennes. Na místě byl prý „jen“ jeden těžce zraněný člověk

14:50The Telegraph citoval Andrewa Parkera, ředitele britské bezpečnostní služby, podle kterého v Británii hrozí podobné útoky, jako ty v Paříži. Za plány prý stojí Al-Káida.

14:20Podle listu Haarec se k událostem ve Francii přihlásili lidé z takzvaného Islámského státu, podle nichž se jedná jen o část akcí IS v Západní Evropě.

Další útok v Paříži

Na východě Paříže v okrsku Vincennes se po poledni opět ozvala střelba. Podle prvních informací tam ozbrojený neidentifikovaný muž vzal za rukojmí pět žen a dětí v židovském obchodě s „košer“ potravinami. Jedna osoba je prý zraněná, spekuluje se, že jde o muže, který včera zastřelil policistku a komplice bratrů Kouachiových. O Vincennes je známo, že je obývaný velkou židovskou komunitou. Muž drží až šest rukojmí a policistům vzkázal „Vy víte, kdo jsem…“.

Majitel obchodu v sousedství telefonicky France24 řekl, že viděl jednoho ozbrojeného muže. Podle dalších zdrojů má muž dvě zbraně. Z bezpečnostních důvodů je zastaveno metro mezi stanicemi Porte de Vincennes a Porte de Charenton. Policie zveřejnila identitu útočníka v židovské čtvrti a jeho komplice, nejspíše přítelkyně:

Obléhání v městě Dammartin pokračuje

Bratři Chérif a Said Kouachiovi mají podle posledních zpráv jedno rukojmí. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve řekl, že policie uprchlíkům odřízla únikové cesty, na místě je speciální jednotka, policisté vyzvali místní občany, aby nevycházeli. Podle francouzského poslance Yvese Albarella se policii podařilo navázat kontakt s oběma bratry, ti prý chtějí zemřít „jako mučedníci“.

Hlavní pařížské letiště Charlese de Gaulla z bezpečnostních důvodů dočasně zavřelo dvě ze svých čtyř drah, následně je však opět otevřelo s tím, že upravilo letové trasy letadel tak, aby nepřelétala nad místem zásahu policie. Několik letů bylo kvůli omezení provozu odkloněno na jiná letiště. Nemocnice ve městě Meaux na místo podle televizní stanice CNN vyslala skupinu záchranářů, zatím jde ale prý jen o preventivní opatření.

Policie z přilehlých čtyř škol ve městě Dammartin-en-Goële evakuovala zhruba tisícovku dětí, některé z nich při odchodu vykřikovaly „Charlie! Charlie!“, píše reportér The Telegraph Rory Mulholland.

Přesun policejních jednotek do Dammartin-en-Goële

„Jsme ve válce proti terorismu. Nebojujeme proti náboženství, proti civilizaci,“ prohlásil francouzský premiér Manuel Valls. Vláda přerušila své pravidelné jednání a operaci sleduje. „Musíme udělat všechno, abychom zajistili bezpečnost našich spoluobčanů,“ uvedl prezident Francois Hollande. Dodal, že Francie se po útoku bude muset zaměřit na prevenci dalších podobných teroristických činů.

Policie po bratrech pátrá severně od Paříže od čtvrtka. Jsou silně ozbrojeni. Hledáni jsou kvůli atentátu, při němž v redakci Charlie Hebdo zahynulo 12 lidí. Bratry se podařilo rychle identifikovat jako pravděpodobné atentátníky. Jeden z nich prošel výcvikem Al-Káidy v Jemenu.

Snímek mapové aplikace Waze ukazuje aktuální rozsah uzavírek okolo Dammartin-en-GoëleSnímek mapové aplikace Waze ukazuje aktuální rozsah uzavírek okolo Dammartin-en-Goële | Reprofoto WazeSnímek mapové aplikace Waze ukazuje aktuální rozsah uzavírek okolo Dammartin-en-Goële

Z 11 lidí, kteří byli zraněni při středečním útoku, zůstávají čtyři ve vážném stavu. Zbývající už byli propuštěni z nemocnice. Nejhorší prognózu ze zraněných má podle lékařů tvůrce webové stránky týdeníku Simon Fieschi. Lékaři ho uvedli do kómatu. Fieschiova přítelkyně řekla, že byl Fieschi zasažen do ramene a že střela prorazila plíce. „Zasažena je také páteř, takže se neví, zda bude moci chodit,“ řekla žena.

Město Dammartin-en-Goële nedaleko Paříže