Francouzskému prezidentovi Macronovi poprvé od zvolení vzrostla popularita, ukázal průzkum

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: Reuters

Působení francouzského prezidenta schvaluje nebo spíše schvaluje polovina Francouzů, což znamená, že popularita Emmanuela Macrona oproti začátku listopadu stoupla o šest procent. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Ifop-Fiducial pro časopis Paris Match. Prezidentovi v něm vzrostlo pozitivní hodnocení poprvé od květnového zvolení do úřadu.

V době nástupu do funkce se ve stejném průzkumu o Macronovi pozitivně vyjádřilo 66 procent respondentů. Prezidentova obliba pak postupně klesala, přičemž v září nastal dokonce desetiprocentní propad.

V prosincovém vydání šetření odpovídalo na otázku "Schvalujete nebo neschvalujete působení Emmanuela Macrona coby prezidenta republiky?" 978 Francouzů. Z nich zaujalo 11 procent jednoznačně kladný postoj a 39 procent Macronovy kroky "spíše schvaluje".

Paris Match výsledek komentoval tak, že Macron je prvním francouzským prezidentem, kterému se podařilo "vrátit z pekla nepopularity". Prezidenti François Hollande a Nicolas Sarkozy sice během svého působení v Elysejském paláci co se týče chvilkového nárůstu popularity zaznamenali i větší úspěchy než Macron, z negativních čísel se však nikdy nedostali zpět k 50procentní úrovni.

Podle agentury Reuters pomohla Macronově popularitě čtyřdenní návštěva Afriky na konci listopadu, během níž byl francouzský prezident chválen například za setkání se studenty univerzity v Burkině Faso. Celkem 73 procent respondentů nového průzkumu uvedlo, že podle nich Macron dobře hájí francouzské zájmy v zahraničí.

"Francouzi oceňují způsob, jakým jde do kontaktu s lidmi a jak o věcech mluví, přestože nic neoznámil," řekl o Macronovi náměstek ředitele agentury Ifop Frédéric Dabi. Zároveň je ale 57 procent respondentů toho názoru, že Macron nesdílí obavy francouzského lidu.

V prosinci stoupla o dvě procenta na výsledných 52 popularita francouzského premiéra Édouarda Philippea. Ukazuje se také, že Macron a jeho strana Vpřed! (En Marche!) na současné politické scéně v podstatě nemají konkurenci. Francouzská pravice je podle Reuters "více roztříštěná než téměř v jakémkoli jiném okamžiku" páté francouzské republiky. Z průzkumu tak jako hlavní opozice pro Macrona vychází levicová strana Nepodrobená Francie (La France insoumise), následovaná konzervativními republikány a nacionalistickou Národní frontou.