Francouzský ministr financí: fiskální pakt neratifikujeme

Pierre Moscovici

Pierre Moscovici Zdroj: ctk

Nová francouzská vláda dala najevo, že se na ni prezident François Hollande může plně spolehnout v otázce postoje k unijnímu paktu o rozpočtové disciplíně. Šéf rezortu financí Pierre Moscovici uvedl, že Francie dohodu neschválí, dokud nebude doplněna o „ambiciózní závazky“ k nastartování hospodářského růstu. „Říkáme, že smlouva nebude ratifikována v současné podobě,“ prohlásil.

Prezident jmenoval vládu ve středu, včera se ministři sešli k jednání. Absolvent prestižní Národní školy administrativy (ENA) a někdejší člen Revoluční komunistické ligy Moscovici podotkl, že Hollande s německou kancléřkou Angelou Merkelovou hovořil o celé řadě možných prorůstových opatření. Mohou prý zahrnovat například větší využívání strukturálních fondů, Evropské investiční banky a také eurobondy.

Ministr, který byl šéfem prezidentovy kampaně, podtrhl, že vláda má zároveň velkou ambici v konsolidaci veřejných financí. „Chci, aby to bylo zcela jasné - a François Hollande to řekl opakovaně - že se musíme poprat s veřejným dluhem a snížit rozpočtový deficit. Toto je zásadní: země, která dělá dluhy, je země, která se propadá do chudoby,“ řekl. Kabinet se proto rozhodl svoji činnost zahájit snížením platů ministrům a prezidentovi o třicet procent.

Moscovici také prohlásil, že je připravený odcestovat na setkání zemí G8, které dnes startuje v americkém Camp Davidu. „S prezidentem Spojených států nás spojuje touha oživit globální hospodářský růst, protože vše ostatní je bez růstu složitější,“ uzavřel.

Premiér Jean-Marc Ayrault bude mít pod sebou 34 ministrů, většinou umírněných socialistů. Polovina křesel na základě slibu připadla ženám, jde ale o méně důležité posty. Jestli kabinet v této podobě vydrží, ukážou červnové volby do Národního shromáždění. Vláda se proto nyní bude soustředit také na pilování socialistické předvolební strategie.