Francouzský ministr navrhuje dvourychlostní EU a více propojenou eurozónu

euro

euro Zdroj: ctk/AP

Dvourychlostní Evropskou unii s avantgardní a těsněji propojenou eurozónou, si přeje francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron. Eurozóna by podle něj měla mít třeba společný rozpočet nebo i sociální politiku, včetně společné pojišťovny proti nezaměstnanosti. Macron se vyjádřil ve svém jménu ve francouzském listu Le Journal du Dimanche.

Ten z rozhovoru zveřejnil na svém webu výňatky i s poznámkou, že ministr zabrousil na pole obvykle vyhrazené Elysejskému paláci a že ve svých představách o změnách v EU zašel dál, než se chystají francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová zajít na příštím summitu EU na konci června svým návrhem na posílení spolupráce eurozóny v rámci stávajících smluv o EU.

„Musíme přijmout myšlenku, že Evropa se bude vytvářet na dvourychlostním základu, s unií založenou na solidaritě a odlišnostech,“ uvedl Macron s tím, že jde o příběh osmadvacítky a příběh devatenáctky, tedy eurozóny.

„Evropa složená z osmadvaceti členů musí být jednoduší, jasnější a účinnější,“ řekl. „Avantgardní eurozóna musí postoupit dále v solidaritě a v integraci: společný rozpočet, společná schopnost půjčovat a fiskální konvergence,“ vyložil své představy. Sladit by se podle něj měla i sociální politika, s vytvořením společné pojišťovny proti nezaměstnanosti.

francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macronfrancouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron | CC BY 2.0: OFFICIAL LEWEB PHOTOS; WikimediaEmmanuel Macron

Sedmatřicetiletý ministr poznamenal, že se nevyjadřuje ani jménem vlády, ani jménem Francie, která mluví jedině hlasem prezidenta. Ale jde o generační téma a vyjadřuje se proto, aby debata o této důležité otázce pokročila. Připustil, že změna unijní smlouvy vyžaduje čas; pokud by tato otázka byla nyní nastolena, lidé by odpověděli záporně, čili nejprve „musíme smířit Evropany s Evropou“.

Spolupráce s německým protějškem

Macron, který býval Hollandeovým poradcem, podle listu pracuje se svým německým protějškem Sigmarem Gabrielem na společných návrzích, které by měly být zveřejněny později.

Gabriel se pro vícerychlostní EU vyslovil v článku, který v pátek otiskl deník Bild. „Je na čase reformovat Evropu,“ napsal Gabriel. „Všech 28 členských států nemůže vždy dělat všechno společně. Potřebujeme v Evropě více odvahy k tomu, aby spolupráce probíhala různými rychlostmi,“ dodal.

O potřebě reformovat EU mluví i britský premiér David Cameron. Podle něj nejsou britští občané spokojeni se současnou podobou vztahů mezi Británií a unií a nepřejí si stále těsnější evropskou integraci. Cameron před nedávnými parlamentními volbami, které vyhrál, britským voličům slíbil, že do konce roku 2017 vypíše referendum o budoucnosti členství Británie v evropském bloku.