Gauck: Západ se ruské agresi rozhodně postaví

Německý prezident Joachim Gauck

Německý prezident Joachim Gauck Zdroj: CC-BY-SA-3.0: Raimond Spekking

Západ se s rozhodností postaví ruské agresi, neboť jak učí historie, s územními ústupky roste chuť útočníků. Na vzpomínkové akci k 75. výročí začátku druhé světové války to v severopolském Gdaňsku prohlásil německý prezident Joachim Gauck. "Novým okolnostem se přizpůsobíme politicky, hospodářsky i připraveností bránit se," řekl Gauck v projevu na gdaňském poloostrově Westerplatte, který se stal symbolem polského vzdoru proti nacistické invazi.

Podle Gaucka Rusko v podstatě vypovědělo partnerství, které mezi Moskvou, EU i NATO nastoupilo po pádu komunistických režimů ve východní Evropě. Dodal, že základem dobrého sousedství je návrat Ruska k „dodržování principů mezinárodního práva“.

Evropa se podle Gaucka v ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi roky mýlila. „Věřili jsme a chtěli jsme věřit, že také Rusko, země (Lva) Tolstého a (Fjodora) Dostojevského, může být součástí společné Evropy. Věřili jsme a chtěli věřit, že politické a ekonomické reformy našeho souseda na východě přiblíží k Evropské unii a povedou k převzetí univerzálních hodnot ve společných institucích,“ řekl Gauck.

Je šokující, že se opět válčí

Nikdo prý tenkrát ani nepomyslel na to, jak tenký politický led to byl. Podle Gaucka je „šokující“, že se na okraji Evropy opět válčí „o nové hranice a nový řád“.

Západ se „postaví proti každému, kdo mezinárodní právo porušuje, anketuje cizí území a vojensky podporuje separatismus v cizích zemích,“ řekl Gauck. „Územní ústupky jen zvyšují chuť agresorů,“ prohlásil s tím, že toto nás učí historie. Gauck společně s polským prezidentem Bronislawem Komorowským dnes uctili památku vojáků, kteří před 75 lety padli při útoku na Westerplatte. Poloostrov sedm dní proti značné nacistické přesile bránila malá polská posádka.

4:45 ráno před 75 lety

Vzpomínkové akce v Polsku začaly již brzy ráno. Polský premiér a budoucí stálý předseda summitů EU Donald Tusk vystoupil s projevem v kapli na Westerplatte ve 4:45 SELČ. Právě v tento čas před 75 lety německá bitevní loď Schleswig-Holstein zahájila na poloostrov palbu, čímž oficiálně začala německá invaze do Polska a zároveň druhá světová válka.

Podle Tuska by NATO mělo posílit pozice na svém nadcházejícím summitu. „Když se dnes podíváme na tragédii na Ukrajině, na válku na východě našeho kontinentu, tak víme, že se září 1939 již nesmí opakovat,“ řekl. Ještě je prý čas násilí zastavit.

Polský prezident Bronislaw Komorowski již o víkendu v Německém rozhlase varoval před tím, aby Západ přistoupil vůči ruskému „impériu“ na novou politiku usmiřování. Polsko a pobaltské republiky opakovaně žádají tvrdý postoj EU proti Rusku a posílení východních hranic NATO.