Geithner: Evropa už nepředstavuje výrazné riziko

Timothy Geithner

Timothy Geithner Zdroj: profimedia.cz

Díky, opatřením, která Evropské unie v rámci boje s krizí v poslední době přijala, již nepředstavuje takové nebezpečí pro světovou ekonomiku. Řekl to americký ministr financí Timothy Geithner, který dříve evropské politiky za jejich přístup ke krizi kritizoval.

„V posledních několika měsících (Evropané) pracovali mnohem lépe na tom, aby (situaci) uchopili a lidi na celém světě ujistili, že chtějí rizika krize zvládnout, a to je velmi důležité,“ řekl Geithner televizní stanici PBS.

„Lidé tady ve Spojených státech si teď mohou být více jisti, že Evropa nezpůsobí velkou škodu globální ekonomice nebo naší ekonomice,“ dodal s tím, že cesta z krize bude každopádně ještě „dlouhá a obtížná“.

Řecku se do včerejšího večera podařilo zrealizovat plán výměny státních dluhopisů, který povede ke snížení jejího dluhu téměř o třetinu. K výměně dluhopisů se dobrovolně přihlásilo téměř 86 procent věřitelů. Dáky této hojné účasti bude řecká vláda moc zbylé držitele obligací k výměně donutit.

Americká vláda donedávna Evropskou unii za pomalé reakce na krizi kritizovala. V září prezident Barack Obama unii vyzval k „rozhodnému úsilí“, které povede k odvrácení nebezpečí globálních hospodářských potíží.

Geithner následně Evropany vybídl, aby přestali „nevázaně hovořit“ o rozpadu eurozóny a začali dluhovou krizi řešit. Unijní politici tehdy jeho slova označili za nevhodné vměšování.