Geithner: USA neplánují dát MMF peníze na podporu eurozóny

Timothy Geithner

Timothy Geithner Zdroj: ctk

Spojené státy nemají v plánu poskytnout Mezinárodnímu měnovému fondu peníze, které by využil k pomoci zemím eurozóny ohroženým dluhovou krizí. Řekl to dnes americký ministr financí Timothy Geithner na závěr prvního dne své třídenní cesty po Evropě. Ministr podpořil plány na fiskální integraci eurozóny a řekl, že Evropská centrální banka hraje v krizi pozitivní roli.

„Zprávy, které jsem četl v tisku o tom, co může udělat Fed, nejsou přesné,“ řekl Geithner na tiskové konferenci po schůzce s německým protějškem Wolfgangem Schäublem. Německý tisk tento týden napsal, že americká centrální banka (Fed) by spolu se 17 centrálními bankami zemí eurozóny mohla přispět do zvláštního fondu MMF určeného k sanaci zemí měnové unie.

Geithner uvedl, že dosud předložené plány na reformu Evropské unie jsou „velmi povzbudivé“. Řešení krize musí podle něj zahrnovat větší fiskální integraci, „aby byla měnová unie dlouhodobě životaschopnější“.

Geithner dopoledne mluvil s guvernérem Evropské centrální banky Mariem Draghim a prezidentem německé Bundesbanky Jensem Weidmannem. Schůzky ve Frankfurtu ministr nekomentoval, později ale řekl, že kroky ECB ke zmírnění krize jsou prospěšné. Geithner zastává názor, že ECB by měla posílit kapacitu záchranného fondu pro eurozónu (EFSF), proti tomu i dalším podpůrným krokům ECB se ale důrazně staví Bundesbanka.

Ve středu pojede Geithner do Francie na setkání s lídry Francie a Španělska a ve čtvrtek zavítá do Itálie za novým premiérem Mariem Montim. Do Evropy přijel podle svých slov proto, „aby zdůraznil, jak důležité pro Spojené státy a globální ekonomiku je, aby Evropa uspěla“. Vláda prezidenta Baracka Obamy má stále větší obavy z dopadu dluhové krize eurozóny na americkou ekonomiku. Její oslabení by pro Obamu znamenalo další ránu snaze o znovuzvolení v příštím roce.