Generalissimus Putin. Podle ruských médií by měl dostat vyznamenání

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Ruský prezident Vladimir Putin by měl dostat za připojení ukrajinského poloostrova Krym k Rusku nejvyšší státní vyznamenání, titul Hrdiny Ruska. S "občanskou iniciativou" adresovanou parlamentu podle vládního listu Rossijskaja gazeta přišli novináři z Chabarovska a posléze se přidali i žurnalisté ze snad celého Dálného východu. A to i tací, kteří si před lety stěžovali americkému prezidentovi na ruské poměry.

„Napsal jsem všem, koho jsem znal, a všichni to podpořili,“ svěřil se majitel jednoho místního webu Konstantin Pronjakin. Na ostrově Sachalin prý „rovnou navrhli dát titul generalissimus“.

Tuto nejvyšší vojenskou hodnost, která z ruských řádů zmizela v roce 1993, získal jen sovětský diktátor Josif Stalin, prý aby se odlišil od ostatních maršálů. Sice prý byly i návrhy udělit ji i Stalinovým nástupcům, ale Nikita Chruščov se spokojil s hodností generálporučíka a někdejší politruk Leonid Brežněv to dotáhl na maršála. Formálně je ovšem za vrchního velitele ozbrojených sil označován každý z prezidentů.

Hlásá svobodu slova

„My, ruští občané a dálněvýchodní novináři předkládáme návrh udělit státní vyznamenání Hrdina Ruska jako nejvyšší ocenění za zásluhy o stát a lid prezidentu Ruské federace Vladimiru Putinovi,“ praví se v návrhu. Autoři dále vysvětlují, že hlavní Putinova zásluha spočívá v připojení Krymu, ale prý se zasloužil také o „zachování územní celistvosti Ruska“, vyznačuje se neochvějným vlastenectvím, prosazováním ruských zájmů po celém světě a „hlásáním svobody slova v rámci zákonů“.

Poloostrov Krym roku 1954 tehdejší sovětský vůdce Nikita Chruščov připojil k Ukrajině. Letos v březnu se na poloostrově pod dohledem ruských vojáků odehrálo referendum, v němž tamní Rusové odhlasovali připojení k Rusku, po kterém následoval prudký růst Putinovy popularity.

Žalobníci se polepšili

„Euforie z Krymu konečně dorazila na Dálný východ,“ usoudil server Newsru.com, kterému se celá iniciativa jeví poněkud zpozdilou - a hlavně si prý iniciátoři celého povyku před čtyřmi roky stěžovali americkému prezidentovi Baracku Obamovi na žalostný stav svobody slova v Rusku. „Včerejší žalobníci si asi myslí, že současný stav si zaslouží pochvalu,“ poznamenal server. Prý i místní politici mají pochybnosti o tom, zda by se novinářští „žraloci“ měli vyznačovat až takovou podlézavostí.

S titulem Hrdiny Ruska se pojí i zlatá hvězda nošená na hrudi a bronzová busta, umisťovaná v hrdinově rodišti. Vladimir Putin je nositelem mnoha ruských vyznamenání, včetně medailí Za bezúhonnou službu v někdejší sovětské tajné službě KGB.