Gross číslo dvě: slovenský premiér si z přiznaných příjmů nemohl dovolit svůj byt

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini Zdroj: Reuters

Peter Pellegrini
Slovenský prezident Andrej Kiska jmenoval novým premiérem země Petera Pellegriniho (22. 3. 2018)
Prezident Kiska jednal v Bratislavě s Ficovým nástupcem Peterem Pellegrinim (21.3.2018)
Premiér Robert Fico předal na Slovensku svoji demisi. Nahradil ho jeho vicepremiér Peter Pellegrini (15. 3. 2018)
Peter Pellegrini
6
Fotogalerie

Novopečený slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer) nedávno koupil třípokojový byt na břehu Dunaje v hodnotě 410 tisíc eur (10,4 miliony korun). Velkou část zaplatil rovnou, na zbytek se vztahuje hypotéka. Slovenský Denník N zrekonstruoval jeho příjmy podle veřejně dostupných údajů včetně majetkových přiznání a přišel na to, že Pellegriniho výdaje na byt neodpovídají jeho přiznaným příjmům.

Pellegrini za luxusní byt v širším centru Bratislavy zaplatil 245 tisíc eur (6,2 miliony korun), zbytek ceny platí přes hypotéku a měsíční splátky podle Denníku N vychází na 800 eur (20 tisíc korun). Současný premiér měl v minulosti hypotéky na dva byty a také koupil chatu. Pellegrini si rovněž libuje v luxusních doplňcích, především v hodinkách i autech.

Už od roku 2006 přitom současný premiér vykazuje příjmy jen ze své politické činnosti, i když později přiznal, že pobírá i desetitísíce eur z kapitálových výnosů v bance. Podle propočtů Denníku N výdaje převyšují premiérovy příjmy. Slovenský premiér zřejmě bude muset původ svého majetku vysvětlit před poslanci.

Peter Pellegrini se novým předsedou slovenské vlády stal poté, co kvůli politické krizi po zavraždění novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky rezignoval v polovině března premiér a šéf Smeru Robert Fico. Pellegrini, který je místopředsedou strany, v bývalé vládě zastával post vicepremiéra.

Česko si také pamatuje vládní krizi kolem majetkových poměrů premiéra. Funkci musel složit tehdejší předseda vlády Stanislav Gross (ČSSD), který stál v od července 2004 do dubna 2005 v čele druhé vlády koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Nyní již zesnulý Gross tehdy nedokázal vysvětlit, kde jeho rodina vzala peníze na koupi bytu na pražském Barrandově.