Stranické šachy ničemu nepomůžou, hodnotí politickou krizi na Slovensku Radičová

Iveta Radičová

Iveta Radičová Zdroj: profimedia

Iveta Radičová
Iveta Radičová
3
Fotogalerie
Slovenský prezident Andrej Kiska oznámil, že jmenuje vládu Petra Pellegriniho, i když s ní není stoprocentně spokojený. Podle socioložky a bývalé slovenské premiérky Ivety Radičové ale stranická rošáda ve vládě nezvýší důvěru lidí v nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Země podle ní potřebuje důležité změny v systému volby policejního prezidenta i v justici, k nimž se Pellegriniho vláda zjevně nechystá.
 

Novým slovenským premiérem nakonec bude Peter Pellegrini a ve vládě dojde ke změnám na klíčových ministerstvech vnitra a spravedlnosti...

Mělo by jít o pět změn. Nezapomeňte na nového místopředsedu vlády pro investice. A také nesmíme zapomenout na ministerstvo kultury. Myslím si, že tahle změna vyvolá velkou negativní odezvu. Na kulturu míří banskobystrická krajská šéfka Smeru Ľubica Laššáková a já nevěřím, že to projde bez reakce kulturní a umělecké obce.

Ony ty změny vůbec připomínají ze všeho nejvíc stranické šachy. Na vnitro má například namířeno dosavadní ministr zdravotnictví Tomáš Drucker.

To jsou zcela jednoznačně stranické šachy. Pan Drucker je prý krizový manažer. Přitom jsem dodnes neslyšela o tom, že ministerstvo vnitra je v nějakém krizovém stavu. Premiér dosud opakoval, že to byl vždy nejlépe řízený rezort. A najednou ze dne na den je v krizi.

Máte pocit, že navrhované změny budou stačit? Dá se to brát jako vstřícný krok vůči těm silám, které se v tuto chvíli proti vládě zdvihají?

Jestli dovolíte, odpovím protiotázkou: Zvýší to důvěru občanů v to, že se vyšetří vražda investigativního novináře? Zvýší to důvěru občanů v to, že kauzy, o kterých psal, se vyšetří?

Na to jsem se chtěl zeptat hned vzápětí.

Já tvrdím, že nezvýší. Pověřený premiér opakuje, že předloží stejné programové prohlášení vlády, že tam nelze činit žádné zásahy a změny. Vůbec nemluví například o nutnosti okamžité změnit systém volby policejního prezidenta, okamžitě změnit postavení inspekce policejního sboru. Potřebujeme změny ve volbě ústavních soudců a tak dále. Když nic z toho nenabízí, na základě čeho mám změnit svůj přístup k důvěře v takovou vládu?

Pokud bychom tedy hledali něco, co by dokázalo zvýšit důvěru lidí v nezávislé vyšetření vraždy kolegy Kuciaka a jeho snoubenky, tak vy navrhujete výměnu vedení policie či změny v justici?

Důležité jsou zákony. Personální výměna by jistě měla proběhnout hned. Ale okamžitě je třeba přijít se zákony. Máme zpolitizované instituce, které mají být nikoli nestranické, ale nadstranické. A prosím, abychom rozuměli zásadnímu rozdílu v těchto dvou slovech. Nestraník znamená jen to, že není člen strany. Ale to byl i pan prezident Gašparovič, který prohlásil, že se vlastně cítí být členem Smeru. Nestačí být nestranický, je třeba být nadstranický. Což je úplně jiná rovina. Potřebujeme důležité zákony, které znamenají změny v majetkových přiznáních vrcholových představitelů, hmotnou a trestní odpovědnost státní administrativy a tak dále.

To ale mluvíme o práci na roky. Může to mít vliv na vnímání vyšetřování, které probíhá teď?

Nesouhlasím. Právem by mi někdo teď mohl říkat – tak proč jsi to neudělala? Ale pozor, my jsme stihli přijmout dvanáct zásadních zákonů. A ty další, které jsme nestihli, jsou hotové. Stačí je předložit.

Opravdu myslíte, že by mohly mít vliv ještě na vyšetřování tohoto případu? Veřejnost na ulicích obvykle neoplývá trpělivostí.

Určitě. Víte, já jsem za své vlády zažila vraždu advokáta a právníka Ernesta Valka. Mého osobního blízkého dlouholetého přítele. A otevřeně říkám, že přestože vrahové byli odsouzeni, mám hluboké pochybnosti o závěru, že to nebylo na objednávku. A to se stalo za mojí vlády. Chci říct, že proces vyšetřování může trvat velmi dlouho. A platí, že lepší pozdě než nikdy.

Když rezignoval ministr kultury Maďarič, přijal jistou nepřímou politickou odpovědnost a řekl, že nedokáže sedět ve vládě ve chvíli, kdy byl zavražděn novinář. Chvíli po něm rezignoval ministr vnitra Kaliňák a zdůvodnil to tím, že je potřeba udržet stabilitu v zemi. Jak ten rozdíl vnímáte?

Jen na okraj – pan Kaliňák ve skutečnosti nerezignoval, nikdy tu rezignaci neodevzdal. Skončil až teď s celou vládou. A je třeba říci, že pan Maďarič neměl jen nepřímou odpovědnost. Pod ministra kultury patří média. Je zodpovědný za tiskový zákon a stav médií. Takže jeho politická odpovědnost je celkem přímá. Když jsme byli v opozici, měli jsme obrovský otevřený spor kvůli tiskovému zákonu, který překládal pan Maďarič už tehdy jako ministr kultury.

Podle mě šlo o jasný zásah do svobody médií. Tehdy vyšly všechny  noviny prázdnou titulní stranou, to byl velký protest a velký konflikt. Takže pan Maďarič také sahal na svobodu tisku a médií. Nicméně prošel vývojem a pochopil dvě věci, kvůli nimž rezignoval – že má přímou odpovědnost a zároveň že je to systémová chyba. Proto to vyjádření, že nemůže být součástí vlády. Já to čtu takto. Mě jeho rezignace nepřekvapila a myslím, že byla úplně na místě.