Haló, tady Putin, slyší nejčastěji Merkelová

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK/AP/Alexei Nikolsky

Od vypuknutí ukrajinské krize se západní státníci do Moskvy nehrnou a prezident Vladimir Putin na Západ také nevyjíždí. Ke slovu tak přišel telefon. Od začátku roku měl ruský prezident 120 telefonátů na nejvyšší úrovni. Za celý loňský rok to byla sotva polovina tohoto počtu.

Německý deník Die Welt spočítal, že nejvíce Putin dopřává sluchu kancléřce Angele Merkelové. Z 33 telefonátů jich 21 bylo pouze mezi oběma státníky. Například v srpnu se Merkelová snažila Putina přesvědčit, aby na východ Ukrajiny přestal posílat zbraně a ozbrojený personál. Vyptávala se také na ruský humanitární konvoj vyslaný na Ukrajinu.

Druhým nejaktivnějším telefonistou do Moskvy byl francouzský prezident Hollande. Nicméně na rozdíl od Merkelové se pasoval především do role zprostředkovatele. Z 15 hovorů jich bylo jen šest dvoustranných. Zbytek byly telekonference.

Nejčastěji vyzváněl telefon na Putinově stole v březnu, kdy Rusko anektovalo Krym. Další vlna konzultací přišla v červenci po sestřelení malajsijského dopravního letadla. Nejvíce se zapotil 20. července, kdy se mu postupně dovolali Merkelová a premiéři Velké Británie, Nizozemska a Austrálie.

Hovory státníků s ruským prezidentemHovory státníků s ruským prezidentem | E15

Nutno podotknout, že Putin si zjevně svou pozici muže, který hýbe světovým děním, užívá. Ani jednou totiž sám na Západ netelefonoval. Celou dobu vyčkává, až jeho číslo vytočí Merkelová a spol.

Válka nervů: Putin vs. Svět. Koho sankce vyždímají dříve?