Hamas na seznam teroristických organizací nepatří, rozhodl egyptský soud

Bojovník Hamásu

Bojovník Hamásu Zdroj: ctk

Egyptský odvolací soud zrušil verdikt soudu nižší instance zařazující palestinské radikální hnutí Hamas na seznam teroristických organizací. Nejmenovaný soudní zdroj agentuře AFP vysvětlil, že tribunál, který verdikt o Hamasu vyřkl, "nebyl kompetentní pro rozhodování o případech tohoto druhu".

Mluvčí Hamasu v pásmu Gazy Samí abú Zuhrí rozhodnutí egyptského soudu uvítal a podle agentury AP řekl, že bude mít „pozitivní dopady na vztahy mezi Hamasem a Egyptem“.

Hamas je ideologickou odnoží Muslimského bratrstva, které zemi vládlo od voleb po pádu bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Po svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013 bylo ale zařazeno k teroristickým organizacím.

Už v roce 2014 stejný soud zakázal všechny aktivity Hamasu v Egyptě

Egyptský soud označil Hamas za teroristickou organizaci letos 28. února. V lednu před tím zakázal ozbrojené křídlo palestinského Hamasu, Brigády Kásam, a označil ho za teroristickou organizaci, kvůli jeho účasti na ozbrojených útocích proti příslušníkům egyptských bezpečnostních sil.

Už v roce 2014 stejný soud zakázal všechny aktivity Hamasu v Egyptě a nařídil uzavření všech jeho úřadoven v zemi. Není zatím jasné, jestli se verdikt egyptského soudu bude vztahovat na tato předcházející rozhodnutí, případně do jaké míry, poznamenala agentura Reuters.