Hamas vyslal do Izraele komanda, Izraelci je zlikvidovali

Nepokoje mezi Izraelem a Hamasem

Nepokoje mezi Izraelem a Hamasem Zdroj: reuters

Do Izraele tunely pronikla z Pásma Gazy dvě komanda palestinských radikálů. Izraelští vojáci všech jejich deset členů zastřelili. Obyvatelé vesnic a kibuců v blízkosti severní hranice pásma dostali pokyn nevycházet z domovů. Boje byly součástí operace, kterou Izrael zahájil proti radikálům 8. července. Vyžádala si podle AFP už přes 500 mrtvých, z toho většina jsou Palestinci.

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon dnes řekl, že boje budou pokračovat, dokud nebude obnoven klid. Izrael je prý připraven povolat další záložníky. Izrael chce zničit bojovou sílu palestinského radikálního hnutí Hamas, které ovládá Pásmo Gazy.

Jeho vojenské křídlo, brigády Kásam, ráno oznámilo operaci za „nepřátelskou linií“, tedy v Izraeli. Podle prohlášení Kásamu jde o odvetu za nedělní boje, které si na předměstí Gazy vyžádaly desítky palestinských obětí, Izrael ohlásil 13 mrtvých. Neděle byla zatím nejkrvavějším dnem bojů.

Podle AFP již od začátku konfliktu zemřelo 501 Palestinců, převážně civilistů. Izrael hlásí 20 mrtvých, z toho jsou dva civilisté, zbytek vojáci. Do Egypta dnes odcestoval americký ministr zahraničí John Kerry, aby pomohl vyjednat ukončení bojů. Podle jeho úřadu jsou mezi oběťmi na straně Izraele dva Američané, kteří bojovali v izraelské armádě.