Házejí odpadky po letuškách, nadávají a kopou do sedačky. Posádky čelí agresivním cestujícím

Agresivních cestujících přibývá.

Agresivních cestujících přibývá. Zdroj: Reuters

Většinou kvůli povinnosti nosit roušky či respirátory.
Agresi odnášejí hlavně letušky a stevardi.
A to napříč americkými aerolinkami.
4
Fotogalerie

Kouřit v letadle cestující už několik desítek let nesmějí, přesto je v mnoha kabinách pořádně dusno. Důvodem je četná nekázeň pasažérů. Vyplynulo to z průzkumu Asociace leteckých stevardů, kterého se v červnu a v červenci zúčastnilo téměř pět tisíc respondentů napříč třiceti aeroliniemi. Upozornila na něj stanice CNBC. O růstu agrese cestujících svědčí i data amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA).

Osmdesát čtyři procent respondentů průzkumu uvedlo, že se setkalo s neukázněnými pasažéry. Fyzický kontakt během těchto incidentů zažilo sedmnáct procent členů palubního personálu. Cestující se uchylují ke slovním útokům, výjimkou nejsou ani kopance do sedaček, pohazování odpadků po letuškách nebo přímá fyzická napadení.

Také FAA už letos obdržel přes 3600 hlášení o neukázněných pasažérech – řádově více než za celý běžný rok. Téměř tři čtvrtiny z nich nedodržují nařízení týkající se nošení roušek či respirátorů.

„Průzkum potvrdil, co všichni víme. Verbální a fyzické útoky z řad malé skupiny cestujících jsou zcela mimo kontrolu a ohrožují ostatní cestující i členy posádky,“ uvedla odborová předačka a prezidentka řečené asociace Sara Nelsonová. Její odborová organizace zastupuje zhruba padesát tisíc letušek a stevardů amerických aerolinek.

Kvůli rostoucímu počtu incidentů FAA už dříve zavedl a prodloužil takzvanou nulovou toleranci vůči problémovým pasažérům. Úřady je mohou trestat přísněji, ať už formou pokut či vězení. Jedny z největších amerických aerolinek American Airlinies a Southwest Airlines už kvůli rostoucí agresi odložily plány na prodej alkoholických nápojů na palubě. Povinnost nosit roušky či respirátory úřady v dubnu prodloužily minimálně do poloviny září.

Agrese napříč pasažéry roste v zámoří již řadu měsíců. V květnu FAA registrovala 2500 incidentů, tehdy dvacetkrát více než běžně za celý rok.