Hillary Clintonová stále vede. I díky manželovi, vstoupil do kampaně

Bill Clinton

Bill Clinton Zdroj: ctk

Nejnadějnější demokratická uchazečka o Bílý dům Hillary Clintonová zahájila novou etapu boje o voliče. Její manžel a někdejší prezident Bill, jenž se dosud držel stranou, vstoupil před dav lidí v americkém státě New Hampshire, aby svoji manželku veřejně podpořil. Chválil její schopnosti, vyzdvihl její morální kvality a postavil se po její bok urážkám, k nimž se uchyluje zejména republikán Donald Trump.

Mít v předvolebním boji za sebou bývalého prezidenta by mělo být výhodou. V tomto případě je ovšem ve hře Clintonova proslulá sexuální aféra se stážistkou Monikou Lewinskou, k níž došlo během jeho prezidentování. Navzdory dlouhé době, která mezitím uběhla, je toto téma vděčnou municí protivníků.

Bill Clinton se k ožehavému tématu postavil čelem: „Hlavní ale je, že v době, kdy jsme byli odloučeni v důsledku kolektivní zášti, nikdy nevstoupila nikam, kde by něčím neprospěla,“ řekl o své manželce.

Načasování Clintonova vstupu do záře reflektorů se dá zdůvodnit tím, že v New Hampshiru má jeho žena preference nižší než její spolustraník a protikandidát Bernie Sanders.

Kající se hříšník

Přestože celonárodní průzkumy dávají bývalé ministryni zahraničí naprosto vůdčí postavení, právě v New Hampshiru se 9. února rozjedou primárky a první kolo výběru demokratického kandidáta. Podle čerstvých průzkumů deníku The Washington Post a televizní stanice ABC News se sázka na kajícného hříšníka Clintonové vyplatila.

Registrovaní voliči tíhnoucí k demokratům by se pro ni rozhodli v poměru 59 procent, zatímco Sanderse by upřednostnilo 28 procent z nich. Ještě před měsícem se vermontský senátor těšil podpoře 34 procent. List dále uvádí, že Clintonové lidé důvěřují především pokud jde o její schopnost čelit terorismu. Sanders je oceňován především jako čestný a poctivý. Navzdory době, která už od aféry Lewinská uběhla, je toto téma vděčnou municí protivníků kohokoli z rodiny Clintonů.

Amerika hledá talent aneb Kdo usedne v Bílém domě