Historické setkání: Papež se sešel s patriarchou Kirillem

Patriarcha Kirill a Papež František

Patriarcha Kirill a Papež František Zdroj: ctk

Papež František se na Kubě setkal s ruským patriarchou Kirillem. Jde o první schůzku hlav obou církví v dějinách. Oba činitelé se na uvítanou objali a třikrát políbili na tvář. "Konečně se vidíme. Jsme bratři," zvolal František. "Je naprosto zřejmé, že to je Boží vůle," citovala jej média. "Teď je vše snazší," odpověděl Kirill.

František a Kirill měli na programu rozmluvu o pronásledování křesťanů na Blízkém východě, ale také například o politické a sociální situaci na Ukrajině. Podepsat mají společnou deklaraci k neutěšené situaci křesťanů v Iráku a Sýrii, kde křesťany zabíjejí a vyhánějí z domovů příslušníci radikální organizace Islámský stát.

Schůzka se konala v budově havanského letiště. Papeže předtím na letišti přivítal kubánský prezident Raúl Castro. František již Kubu navštívil loni v září, když Vatikán zprostředkoval obnovení diplomatických vztahů mezi USA a ostrovním státem.

Římskokatolická a pravoslavná církev se rozešly v 11. století. Cestu ke sblížení přerušil pád komunismu ve východní Evropě a obnovení náboženské svobody. Ruská pravoslavná církev vinila Vatikán ze snahy získat vliv v některých regionech prostřednictvím řeckokatolické církve.

S Castrem předtím jednal také Kirill, který podle ruských agentur řekl, že „kubánský lid prokázal své právo žít tak, jak je přesvědčený, že je to vhodné“. Podle agentury RIA Novosti řekl, že „hrdinství je duchovní koncept, který se nedá naučit z knih“. „Je odvozen od duchovního života člověka,“ dodal. Papež po dnešním jednání v Havaně odletí na návštěvu Mexika, kde zůstane do 18. února.