Hlavním zdrojem zahraničních investic se stává rozvojová Asie

Dolary

Dolary

Objem přímých zahraničních investic loni v celém světě vzrostl o šest procent na 1,341 bilionu dolarů (přes 32 bilionů korun). Jejich hlavním zdrojem se staly rozvíjející se asijské země, které tak předstihly Severní Ameriku i Evropu. V rámci jednotlivých zemí nicméně zůstávají investorskou jedničkou Spojené státy. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

Rozvíjející se asijské země loni investovaly v zahraničí 440 miliard dolarů. Přímé zahraniční investice ze Severní Ameriky dosáhly 390 miliard dolarů, zatímco investice z Evropy činily 286 miliard dolarů, uvádí se ve zprávě. Přímé zahraničí investice zahrnují například peníze vynaložené na převzetí zahraničních podniků nebo na spuštění zahraničních projektů.

Firmy ze Spojených států loni na přímé zahraniční investice vynaložily 337 miliard dolarů, což představuje tříprocentní nárůst. Druhé místo obsadily firmy z Hongkongu, které v zahraničí investovaly 150 miliard dolarů. Na třetí příčce byla Čína s investicemi v objemu kolem 116 miliard dolarů.

UNTCAD - investice z rozvojové AsieUNTCAD - investice z rozvojové Asie | UNTCADhlavním zdrojem zahraničních investic se staly rozvíjející se asijské země

Lednové údaje UNCTAD ukázaly, že Čína se loni stala největším příjemcem přímých zahraničních investic. Vystřídala tak na této pozici Spojené státy. Příliv přímých zahraničních investic do Číny loni dosáhl 128 miliard dolarů, zatímco USA získaly pouze 86 miliard dolarů.

Čínské firmy nyní investují v zahraničí téměř ve stejném rozsahu, v jakém investují zahraniční podniky v Číně. To představuje výraznou změnu oproti minulosti. V roce 2004 byl například příliv přímých zahraničních investic do Číny zhruba jedenáctkrát větší než odliv.

Struktura přímých zahraničních investic z Číny a dalších rozvíjejících se zemí se však loni výrazně lišila od investic amerických či evropských firem. Většina investic z rozvíjejících se zemí totiž směřovala do akvizic, zatímco přes 80 procent investic z vyspělých zemí mělo podobu reinvestování zisků do již existujících projektů.