Hlídání u ambasády s Assangem stálo Brity již deset milionů liber

Julian Assange

Julian Assange Zdroj: ctk

Pobyt obviněného zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange na ekvádorském velvyslanectví v Londýně se Británii prodražuje. Náklady Scotland Yardu na nepřetržité sledování ambasády dosáhly deseti milionů liber (370 milionů korun), informoval s odvoláním na policejní údaje zpravodajský web stanice BBC. Assange, který zveřejnil desetitisíce tajných depeší amerických diplomatů, se na ambasádě ukrývá z obav před svým možným vydáním do USA.

Britská policejní patrola od června 2012 hlídá 24 hodin denně budovu velvyslanectví, aby mohla Assange okamžitě zadržet. Na Assange vydalo mezinárodní zatykač Švédsko, kde je stíhán pro podezření ze sexuálního zneužití dvou žen. Náklady na nepřetržitou hlídku po více než 950 dnech Assangeova pobytu na diplomatické půdě dosáhly deseti milionů liber, z nichž zhruba pětinu tvoří podle Scotland Yardu peníze za policejní přesčasy.

Mluvčí WikiLeaks Kristinn Hrafnsson podle BBC označil výdaje na „sledování a zadržení neobviněného politického uprchlíka“ za trapné. Úřady informace nijak nekomentovaly. Assange se loni neúspěšně snažil u švédského odvolacího soudu docílit zrušení zatykače, po kterém chtěl velvyslanectví opustit. Ekvádor mu sice udělil politický azyl, třiačtyřicetiletý Australan ale v současnosti nemá možnost, jak se z budovy ambasády legálně dostat.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat. Velký poprask způsobil ve světě v roce 2010, kdy na webu zpřístupnil americké dokumenty, jež získal od amerického vojáka Bradleyho Manninga. Manning, který později projevil přání žít jako žena a nyní se jmenuje Chelsea Manningová, byl v USA loni odsouzen k 35 letům vězení.