Hodnota obligací řecký věřitelů klesne podle předběžné dohody o 60 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profiemdia.cz

Řecko se ve víkendových jednáních se zástupci soukromých věřitelů v zásadě dohodlo na podmínkách snížení svého dluhu. Konečnou dohodu o výměně dosavadních státních dluhopisů za nové by obě strany měly uzavřít příští týden, sdělili řečtí vládní činitelé a vyjednavači věřitelů. Zástupci stran řecké vládní koalice dnes postup řeckých vyjednavačů podpořili.

Dohoda o seškrtání řeckých dluhů u soukromých investorů je pro Mezinárodní měnový fond podmínkou jeho přistoupení na druhý balík finanční pomoci předlužené zemi v sumě asi 130 miliard eur (3,3 bilionu korun). Podle předběžných ujednání by investoři vyměnili své obligace v nominální hodnotě 206 miliard eur za nové, jejichž celková hodnota včetně úroků by byla o 60 procent nižší.

Nominální hodnota nových dluhopisů bude proti dosavadním bondům poloviční, jejich lhůta splatnosti bude výrazně delší a průměrná úroková sazba ve formě kupónů bude mírně pod čtyřmi procenty ve srovnání se zhruba pěti procenty u starých dluhopisů. Hlavní prvky dohody se tak řídí doporučením ministrů financí eurozóny. Ti na počátku týdne kvůli příliš vysokým úrokům zamítli poslední nabídku věřitelů a vymínili si, aby průměrný úrok nových dluhopisů klesl pod čtyři procenta.

„Příští týden budeme schopni dokončit plán výměny dluhopisů,“ řekl v sobotu večer řecký ministr financí Evangelos Venizelos. „Od konečné dohody jsme skutečně už jen jeden krok,“ dodal. Charles Dallara, který jako hlavním vyjednavač věřitelů jedná v Aténách od čtvrtka, dnes Řecko opustil, zůstane však z řeckými činiteli v kontaktu.

Lídři tří stran dočasné řecké koalice na dnešní schůzce s premiérem Lukasem Papadimosem návrh dohody projednali a vyslovili s vyjednávací pozicí řecké strany „plný souhlas“. Papadimos však ve svém prohlášení připustil, že „odchylky“ od sjednaných cílů a „nahromaděné odklady“ v uskutečňování reforem a úspor vedly Evropskou unii a MMF k požadavkům na dodatečná úsporná opatření.

Řecko od MMF a EU nutně potřebuje nový úvěrový balík nejpozději do 20. března, kdy má splatit dluhopisy za 14,5 miliardy eur (365 miliard korun). Podle posledních informací však budou mezinárodní věřitelé od řecké vlády požadovat, aby přislíbila další reformy a úsporná opatření a začala důsledně plnit slíbené kroky. Bez nové finanční pomoci by Řecku hrozil neřízený bankrot a země by možná musela opustiti eurozónu.

Státní dluh Řecka přesahuje 350 miliard eur, z toho na soukromé věřitele připadá kolem 200 miliard eur. EU a MMF v dubnu 2010 sjednaly s Řeckem první záchranný balík v hodnotě 110 miliard eur.