Hodnota soukromého finančního majetku loni výrazně vzrostla na 164 bilionů dolarů

Dolary (ilustrační foto)

Dolary (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Celosvětová hodnota soukromého finančního majetku se loni zvýšila téměř o 12 procent na 164 bilionů dolarů (zhruba čtyři biliardy korun), a to zejména díky růstu na akciových burzách. Vyplývá to z výroční studie, kterou zveřejnila americká poradenská společnost Boston Consulting Group (BCG).

Počet domácností s finančním jměním přes milion dolarů se v loňském roce zvýšil na 17 milionů z 15 milionů v předchozím roce. Studie tak podle agentury DPA ukazuje, že v rukou nejbohatších lidí se koncentruje čím dál více majetku.

Nejbohatším světovým regionem loni podle studie zůstala Severní Amerika, kde hodnota soukromého finančního majetku dosáhla 51 bilionů dolarů. Evropa si však nedokázala udržet druhou příčku, na které ji poprvé vystřídala oblast Asie a Tichomoří bez zahrnutí Japonska. Tato oblast by se navíc podle prognóz BCG měla v již v příštím roce dostat na první místo před USA.

Domácnosti s finančním jměním přes milion dolarů loni vlastnily 41 procent celkového soukromého finančního majetku, v roce 2019 by to podle BCG mohlo být již 46 procent. Největší počet takovýchto domácností byl v loňském roce nadále ve Spojených státech, a to zhruba sedm milionů. Druhé místo obsadila Čína se čtyřmi miliony.

BCG již dříve uvedla, že finanční jmění českých domácností rostlo v předchozích pěti letech v průměru o šest procent ročně a loni dosáhlo 194 miliard dolarů (téměř pět bilionů korun). Mezi dolarové milionáře BCG řadí zhruba 10 tisíc českých domácností.