Hollande a Obama chtějí radikálně snížit emise

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: nigela 2 CC BY 2.0 Flickr

Francouzský prezident François Hollande chce spolu s prezidentem USA Barackem Obamou radikálně snížit emise skleníkových plynů. K vypracování ambiciózní globální dohody vyzývají prezidenti všechny země.

„Můžeme rozvíjet partnerství v oblasti čisté energie, která vytvoří nová pracovní místa, a můžeme postoupit k (hospodářskému) růstu bez množství uhlíku. Můžeme více pomáhat rozvojovým zemím, aby se obrátily k energetickým zdrojům bez množství uhlíku, a lépe čelit stoupání hladiny oceánů a síle bouří,“ uvedli prezidenti ve společném prohlášení s názvem Budoucnost, jakou chceme, si musíme zasloužit.

Připomněli, že země budou mít příležitost vyjádřit své ambice a navrhnout opatření letos v září na světovém summitu o klimatu, který pořádá šéf OSN Pan Ki-mun, a příští rok na mezinárodní konferenci o klimatu, která se chystá v Paříži.

Společné prohlášení prezidentů, které dnes zveřejnily deníky Le Monde a The Washington Post, zdůrazňuje bilaterální a zahraniční spolupráci obou zemí v řadě oblastí. Stalo se tak v den očekávaného příletu Hollandea do Spojených států.

Hollandeův prezidentský Airbus je očekáván ve Washingtonu ve 14:30 místního času (20:30 SEČ). Hned po přistání Obama vezme Hollandea do svého boeingu Air Force One a oba odletí do Virginie. Zde společně uctí památku spoluautora americké Deklarace nezávislosti a jednoho z prvních amerických prezidentů Thomase Jeffersona, který udržoval velmi těsné vztahy s Francií a stal se symbolem spolupráce obou zemí.