Hollande: Hrozba terorismu bude dál ovlivňovat život ve Francii

Francois Hollande při prvním výročí útoku na redakci Charlie Hebdo

Francois Hollande při prvním výročí útoku na redakci Charlie Hebdo Zdroj: CTK

Hrozba teroristického útoku bude nadále ovlivňovat život ve Francii. V projevu u příležitosti prvního výročí teroristického útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo to dnes uvedl francouzský prezident Fraçois Hollande. Připomněl mimo jiné tři policisty, kteří zahynuli během loňských lednových atentátů a vyzval také ke zlepšení spolupráce bezpečnostních složek v boji proti terorismu.

Prezident promluvil na nádvoří pařížské policejní prefektury. Shromážděným zástupcům bezpečnostních složek i jejich nepřítomným kolegům poděkoval za nasazení při teroristických útocích z loňského ledna a listopadu. Prezident slíbil, že jeho vláda připraví nové zákony o boji proti terorismu i o obchodu se zbraněmi. Hrozba spáchání dalšího teroristického útoku na francouzském území je totiž podle něj stále vysoká.

Přesně před rokem zaútočili bratři Said a Chérif Kouachiové na redakci pařížského satirického časopisu Charlie Hebdo, kde zabili 11 lidí. Při útěku z budovy zastřelili také policistu, který spěchal na pomoc. V následujících dvou dnech pak další terorista Amédy Coulibaly zabil na pařížském předměstí Montrouge policistku a později čtyři lidi v košer lahůdkářství.

Pietní akce věnované obětem atentátů z ledna 2015 začaly už v úterý. Hollande odhalil pamětní desky na třech místech útoků. V neděli vzpomínky vyvrcholí velkým shromážděním na pařížském náměstí Republiky.