Hollande: Je třeba vymýtit daňové ráje

François Hollande

François Hollande Zdroj: ctk

Nepopulární francouzský prezident François Hollande je přesvědčen o potřebě neúnavného boje proti přemíře peněz, chamtivosti a skrytým financím. Slíbil, že se zasadí o vymýcení daňových rájů. Pomoci k tomu má několik protikorupčních opatření.

„Daňové ráje musí být vyhlazeny z Evropy a celého světa, protože to je podmínka záchrany pracovních míst,“ prohlásil před novináři. „Nebudu se rozpakovat považovat jakoukoli zem, která s Francií odmítne plně spolupracovat, za daňový ráj,“ dodal.

Francouzské banky budou muset každoročně vytvářet seznam svých dceřiných firem ve všech zemích a jasně vysvětlovat povahu svého byznysu. Prezident také uvedl, že vznikne speciální kancelář žalobce, která se bude zabývat daňovými úniky.

Další úřad bude dohlížet na majetek všech vysokých představitelů země a sledovat jejich případný střet zájmů. Vzniknout má i listina politikům zapovězených profesí, aby se těmto situacím předcházelo.

Současné tažení „za ozdravení politického života“ je odpovědí na skandál bývalého státního tajemníka pro rozpočet Jérôma Cahuzaca. Minulý týden po dlouhém zapírání přiznal, že má na švýcarském kontě ukryto 600 tisíc eur. Byl proto vyloučen ze socialistické strany. Nedávno se také zjistilo, že bývalý pokladník prezidentovy kampaně a jeho blízký přítel Jean-Jacques Augier investoval na Kajmanských ostrovech.

Kauzy vyvolaly další propad obliby prezidenta a vládního týmu, politici se proto snaží urychleně vzbudit u Francouzů důvěru. Všichni ministři by měli nejpozději do poloviny dubna zveřejnit svá majetková přiznání. Hollande k tomuto kroku pobídl všechny volené činitele. Veřejnost by ale hlavně přivítala personální změny v kabinetu.

Šéf France Télécom si sníží plat

Šéf France Télécom Stéphane Richard se rozhodl zachránit svého zaměstnavatele před vysokými daněmi. Prohlásil, že si sníží plat, aby se firma vyhnula 75procentní sazbě daně z mezd nad milion eur ročně, kterou hodlá prezident François Hollande tentokrát uvalit na společnosti. Richardův loňský pevný plat činil podle britského deníku The Guardian 900 tisíc eur, k tomu dostal 600 tisíc eur jako bonus. Jeho mzda je přitom údajně až na konci třetí desítky nejvyšších platů ve francouzských společnostech.

David Klimeš: Problém nemá Peugeot, ale Hollande

Francie si ekonomicky nevede nejlépe. Jaký by mohl být recept?