Hollande má problém. Francii slíbil růst, ale auditor radí šetřit

Francouzský prezident François Hollande.

Francouzský prezident François Hollande. Zdroj: ctk

Socialista Francois Hollande byl v květnu zvolen francouzským prezidentem hlavně díky tomu, že Francouzům slíbil růst a naopak kritizoval škrtání svého pravicového předchůdce Nicolase Sarkozyho. Jenže teď francouzský Národní auditor radí škrtat a šetřit i jemu, jinak Francii čeká ekonomický propad. Zdá se, že Francie bude muset škrtat, a to se Hollandovým socialistickým voličům bude vysvětlovat těžko.

Podle auditu bude muset Francie v příštím roce ušetřit 43 miliard eur. „Dostát svým závazkům a spravit naše veřejné rozpočty je nevyhnutelné. Vysoký deficit a zadlužení nás staví do nebezpečné zóny,“ shrnuje zpráva auditu, který novinářům v pondělí prezentoval premiér Jean-Marc Ayrault.

Svůj vlastní ekonomický recept na nízký růst a vysokou zadluženost Francie má socialistická vláda představit zítra. Něco už ale naznačil ministr financí svými prohlášeními na konci června. „Zvýší se daně, sníží se státní výdaje,“ varoval už 25. června Pierre Moscovici. „Ale odmítám nějaké řeči o úsporách. Musíme se vyhnout rozpočtové politice, která ubližuje ekonomice,“ řekl.

Podle auditora Francii v rozpočtu chybí 6 až 10 miliard eur pro letošní rok a 33 miliard eur pro rok příští. Jestli je neušetří, nepodaří se jí splnit snížení rozpočtového deficitu, které si předsevzala. Hollande slíbil snížit schodek letos na 4,5 procenta HDP a za rok na 3 procenta. Státní dluh Francie činil v prvním čtvrtletí 72,4 miliardy eur, tedy 89 procent HDP.

S tím, jak roste rizikovost dluhopisů v sousedním Španělsku a Itálii, zadlužená Francie nemá příliš na výběr než uklidnit investory – tedy šetřit. Francie dnes platí za desetileté dluhopisy úrok 2,68 procenta, Španělsko 6,33, Itálie 5,80.

Na škrty už připravil veřejnost ministerský předseda Ayrault. Vláda chce zmrazit výdaje kromě důchodů a nákladů na financování státního dluhu. Každý resort má ve svém rozpočtu ušetřit asi 2,5 procenta. Daně chce Hollande zvýšit hlavně bohatým a velkým firmám.