Hollande poprvé oslavoval státní svátek Francie v roli prezidenta

Hollande

Hollande Zdroj: profimedia.cz

Nový francouzský prezident François Hollande dnes poprvé předsedal oslavám státního svátku své země. Místní komentáře si zvlášť všímaly, že po prezidentově boku byla jeho životní partnerka Valérie Trierweilerová, která nedávno vyvolala politickou kontroverzi, odmítá tradiční roli první dámy a chce pokračovat ve své novinářské profesi.

Po účasti na tradiční velkolepé vojenské přehlídce na Elysejských polích v centru Paříže Hollande odpovídal v přímém televizním přenosu z improvizovaného studia v jednom z pařížských paláců na otázky dvou novinářů, čímž obnovil tradici, od které upustil jeho předchůdce Nicolas Sarkozy.

Při vojenské přehlídce se při dopadu zranil jeden z parašutistů, kterého krátce poté přišel povzbudit sám prezident. „Je mi to líto. Byly velké turbulence,“ vysvětlil v sedě ošetřovaný parašutista prezidentovi. Hollande vyjádřil naději, že voják přes zranění nebude na obřad vzpomínat příliš ve zlém.

Prezident poté v rozhovoru s novináři především potvrdil, že pokládá za „nepřijatelný“ záměr francouzské automobilky PSA Peugeot Citroën, která působí i v Česku, propustit z úsporných důvodů 8000 zaměstnanců. Vláda, která představí 25. července plán na podporu automobilového průmyslu, pomůže podle Hollandea těmto zaměstnancům částečnými pracovními úvazky, rekvalifikací a úvěry.

„Nedělám rozdíl mezi zahraniční politikou, evropskou politikou a domácí politikou: jedná se o stejnou koncepci, o stejnou metodu, o stejné cíle, a to o hospodářský růst, spravedlnost, zaměstnanost. Mojí povinností je zaměstnanost a zvýšení produktivity při snížení deficitů,“ prohlásil socialistický prezident.

Ohledně přítelkyně Trierweilerové odmítl hovořit o jejím nedávném politickém projevu na Tweeteru, který vyvolal skandál. „Domnívám se, že soukromé záležitosti se mají řešit v soukromí. A řekl jsem to svým blízkým, aby tento princip dodržovali. Případ tweetu se nebude opakovat,“ ujistil Francouze. Dodal, že „chápe“ přání své partnerky dále pracovat a že Trierweilerová bude po jeho boku, když to bude vyžadovat protokol.

Trierweilerová minulý měsíc na Twitteru podpořila pro druhé kolo francouzských parlamentních voleb kandidáta, který jako odpadlík socialistů stál proti bývalé Hollandeově partnerce a silné osobnosti socialistů Ségolène Royalové. Volby sice vyhrála Socialistická strana, ale Royalová ve svém obvodě prohrála, přestože ji podporoval prezident i celá strana.

Hollande žil s Royalovou přes 30 let a mají spolu čtyři děti. Rozešli se v červnu 2007, měsíc po neúspěchu Royalové v prezidentských volbách proti Sarkozymu. Od téhož roku žije Hollande s novinářkou Trierweilerovou. S ani jednou ženou se neoženil. Kritizovaný tweet je považován za nevhodný výraz rivality obou žen.