Hollande potřebuje další volební výhru

François Hollande

François Hollande Zdroj: ctk

Francouzská levice se chystá na boj o dolní komoru parlamentu. První kolo voleb do Národního shromáždění se uskuteční v neděli, o týden později půjdou Francouzi k volebním urnám znovu. Z průzkumů vyplývá, že střet dvou největších uskupení bude vyrovnaný. Socialisté ale zřejmě mohou počítat s podporou dvou dalších stran.

Jak strana prezidenta Françoise Hollanda, tak pravicový Svaz pro lidové hnutí (UMP) se drží v sondách nad třiceti procenty hlasů. Spojenec socialistů, Evropa Ekologie–Zelení, mají kolem pěti procent. Sedmi až deseti procent dosahuje jejich další potenciální partner, Levicová fronta (FG).

Volební systém je ale dost komplikovaný, a malé strany tak mohou propadnout. V prvním kole se stává poslancem kandidát, který získal přes 50 procent hlasů, přičemž účast musí být alespoň čtvrtinová. To se v minulých volbách podařilo zhruba v pětině případů. Pokud nikdo z uchazečů většinu nezíská, postupují do druhého kola všichni, kteří přesáhli hranici 12,5 procenta hlasů registrovaných voličů.

Velice zajímavý bude přímý souboj neúspěšných prezidentských kandidátů Jeana-Luca Mélenchona (FG) a Marine Le Penové, jejíž Národní fronta má v průzkumech kolem 15 procent.

Hollande by v případě volebního neúspěchu musel s pravicí spolupracovat, zejména v záležitostech domácí politiky. Před hlasováním se proto usilovně snaží plnit předvolební sliby. Tento týden vláda oznámila opětovně snížení důchodového věku některým lidem. Budou moci odcházet do penze už v šedesáti letech.

Kromě rušení nepopulární penzijní reformy exprezidenta Nicolase Sarkozyho francouzské voliče zajímá hlavně boj s nezaměstnaností. Nyní vzniká legislativa, která má ztížit propouštění pracovníků. Francie tak chce jít opačnou cestou než například Španělsko.

Volební preferenceVolební preference | E15

„Hlavní myšlenka je učinit propouštění tak drahým, že se to firmám nevyplatí,“ řekl v rozhlasovém rozhovoru ministr práce Michel Sapin. Podle něj nemůže vláda přihlížet tomu, že některé společnosti vyhazují zaměstnance proto, aby zvýšily své zisky.