Hollande uklízí ve státní správě, každý rok škrtne 13 tisíc míst

U armády si nejspíš Hollandův plán snížení počtu jejích zaměstnanců nejspíš mnoho příznivců nezíská

U armády si nejspíš Hollandův plán snížení počtu jejích zaměstnanců nejspíš mnoho příznivců nezíská Zdroj: profimedia.cz

Francouzský prezident Francois Hollande se chystá naplnit předvolební sliby a uklidit ve státní správě. Zrušením desítek tisíc pracovních míst chce získat prostředky na zaměstnání desítek tisíc nových učitelů a policistu.

V příštích pěti letech chce prezident propustit 13 tisíc pracovníků ročně, uvedl zdroj agentury Reuters. Na místo zaměstnanců, kteří se rozhodnou odejít, už nikdo nenastoupí. Hollande tím chce udělat místo pro pět tisíc nových policistů a 65 tisíc učitelů. Celkový počet zaměstnanců by měl zůstat nezměněný.

Jako první přijde na řadu ministerstvo obrany, které by mělo příští rok zeštíhlet o 7500 zaměstnanců. Následovat bude ministerstvo financí s 2500 zrušenými pracovními místy a ministerstva životního prostředí a bytové politiky, každé z nich po 1300 neobnovených pozic.

Kromě toho chce Hollande ještě letos představit program zaměstnávání mladých ve státní správě. P5iravuje také finanční pobídky pro firmy, které najdou pracovní místa pro mladé, aniž by o ně zároveň přišli starší zaměstnanci.

To bude vyžadovat další úspory. Ty dopadnou především na armádu, kterou by do roku 2017 mělo opustit 55 tisíc pracovníků.

Do kocen roku 2013 chce vláda snížit schodek veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu. Podle vládního zdroje je tento cíl bez obtíží zvládnutelný. Hrozí ale že především úspory v armádě ztíží Hollandovi jeho avizovaný boj proti nezaměstnanosti, která je nyní nejvyšší za posledních 13 let.