Hollande vyloučil možnost britského veta vůči eurozóně

Zdroj: ctk/ap

Francouzský prezident François Hollande vyloučil, že by Británie v rámci vyjednávání reforem s Evropskou unií získala právo vetovat činnosti eurozóny. Hollande se vyjádřil po setkání s polskou premiérkou Beatou Szydlovou, jejíž vláda společnou měnu eurozóny nehodlá v Polsku zavádět.

Stálý předseda Evropské rady, Polák Donald Tusk, v úterý zveřejnil návrh dohody, která má na žádost Londýna nově definovat vztah Británie a Evropské unie. Premiér David Cameron požaduje kromě jiného „spravedlivější“ spolupráci mezi členy a nečleny eurozóny. Paříž v tom vidí snahu o posílení vlivu londýnského finančního centra City.

„Země mimo eurozónu nemůže mít právo veta vůči zemím, které v eurozóně jsou,“ zdůraznil podle agentury Reuters před novináři nejvyšší francouzský představitel.

Země mimo eurozónu nemůže mít právo veta vůči zemím, které v eurozóně jsou

Také prohlásil, že je proti „novým jednáním“ o britských požadavcích na nadcházejícím summitu EU 18. a 19. února. „Jsme pro setrvání Británie v EU. Kompromis, který se našel, umožňuje bezpochyby vyřešit problémy, které se dosud zdály těžko řešitelné. Ale na summitu už nebudou možná nová upřesnění či nové jednání,“ řekl Hollande.

Vyjádřil se po setkání s polskou premiérkou, jejíž nový konzervativní šéf diplomacie Witold Waszczykowski koncem ledna označil Británii za nejbližšího západoevropského partnera Varšavy. Cameron opět sliboval britským euroskeptikům, že se na únorovém unijním summitu bude snažit vyjednat lepší dohodu, než je nynější návrh.